Нападението на групировката Хамас срещу Израел вероятно ще доведе до

...
Нападението на групировката Хамас срещу Израел вероятно ще доведе до
Коментари Харесай

След удара на Хамас в Израел: Рухна митът за най-умната и хитра нация и за най-доброто разузнаване

Нападението на групировката Хамас против Израел евентуално ще докара до масирано военно възмездие в линията Газа и до по-широки последствия, които ще надвишават границите на Близкия изток, написа Bloomberg.

" Не мога да изключа война на няколко фронта, която би представлявала доста сериозна опасност за Израел ", цитира организацията някогашния израелски консултант по националната сигурност Гиор Ейланд.

Той добави, че Израел избира да се бори с един зложелател в даден миг и няма да бърза да открива още един фронт.

 

Междувременно от придвижването Хамас оповестиха, че по време на мълниеносната си интервенция против управляващите в Тел Авив са взели задоволително евреи за заложници, че да им стигнат за обмена на всички палестинци, които сега лежат в израелски затвори, заяви Al Jazeera.

 

Израелският боен специалист Давид Хенделман коментира пред BBC за какво Израел не е бил квалифициран за офанзива на Хамас.  " Оценката на израелското разузнаване беше, че Хамас не е подготвен към ескалация тъкмо в този момент, откакто през последните седмици бяха обезпечени повече разрешителни за работа в Израел, а в Газа влезе следващият транш катарски пари. Предполагаше се, че актуалните им претенции са задоволени и че те няма да се бият в този момент, а ученията са просто сезонни, както се е случвало и преди ", изясни Хенделман.

 

Според него разузнаването не е разкрило и директна подготовка за интервенцията. " Затова армията се отпусна, на границата нямаше бойна подготвеност, Хамас реализира цялостна изненада при нападението и надлежно реализира непредвидени триумфи даже за себе си ", означи специалистът.

Според Хенделман това за следващ път демонстрира, че оценката на желанията не трябва да замества изцяло оценката на опциите и че напасването на плануваните дейности на съперника към концепцията за това, което считаме за удобно и неподходящо за него, води до пагубни последствия.

 

Случващото се в Израел бе коментирано и от някогашния народен представител в съветската Дума Александър Невзоров, който избяга в Украйна и стана неин жител.  " Уви, пред очите ни рухват митовете за " най-умната и хитра нация ", за непобедимата войска, за най-надеждните танкове, за най-хубавото Противовъздушна отбрана и за най-хубавото разузнаване в света ", написа той в Телеграм канала си, публикувайки видеа по какъв начин палестинците отвличат евреи за заложници и по какъв начин завладяват необезпокоявано танковете в израелска военна база..

 

Две аргументи за подценяването на обстановката акцентират анализатори. Първата е, че високопоставени представители на израелското разузнаване не са си създали сметката вярно - предходната седмица те взеха решение, че бойците на Хамас ще желаят да избегнат ескалация на военните дейности, написа израелският вестник Haaretz.

 

" Длъжностните лица по сигурността заключиха, че Хамас желае да избегне пълномащабна война с Израел. Длъжностните лица споделиха, че Хамас не желае да заплаши минали достижения, които са подобрили живота на жителите на Газа ", споделят създателите.

 

Втората са договарянията за импорт на служащи. Миналата седмица с посредничеството на Египет имаха вяра договаряния за импорт на служащи от Ивицата Газа. Палестинската автономност се е съгласила, Израел също. Три дни по-късно идва офанзивата на Хамас – извънредно добре готова, с масирано скупчване на оръжия по границата.

 

Защо израелското разузнаване не е планувало това, пита BBC.

" Нямаме визия по какъв начин е могло да се случи това. Това е тъкмо реакцията, която израелските публични лица дадоха през днешния ден в отговор на въпроса за какво израелското разузнаване е сбъркало ", означават публицистите.

Израел може би има най-обширната и добре финансирана разследваща работа в Близкия изток. Тя има информатори и сътрудници в палестински групи, в Ливан, Сирия и други страни, акцентират наблюдаващи.

 

" В предишното израелските сили за сигурност са правили тъкмо избрани във времето убийства на екстремистки водачи, като са знаели от близко всичките им направления на пътешестване. Понякога те са правили това с удари с дронове и експлодиращи мобилни телефони ", оповестява BBC.

Камери и датчици за придвижване са инсталирани по граничната ограда сред Ивицата Газа и Израел. Редовни армейски патрули наблюдават обстановката. Бойците на Хамас обаче просто я унищожиха с булдозери, написа изданието.

 

Не е изненадващо, че израелските медии задават незабавни въпроси на военните и политическите водачи на страната си за това по какъв начин всичко това може да се случи на 50-ата годишнина от друга изненадваща офанзива против Израел, войната Йом Кипур през октомври 1973 година

" Израелски публични лица оповестиха началото на огромно разследване; съгласно тях въпросите ще се повдигат години наред ", заключиха публицистите.

 

Хамас, или Движението за ислямска опозиция, е учредено през 1987 година по време на първата палестинска Интифада. То разполага с поддръжката на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията " Мюсюлмански братя ", основана в Египет през 20-те години на предишния век.

 

Хамас ръководи линията Газа от 2007 година, след къса война със сили, лоялни на придвижването " Фатах ", ръководено от палестинския президент Махмуд Абас, който е основан на Западния бряг и оглавява също Организацията за избавление на Палестина. Взимането на властта в линията Газа бе предхождано от успеха на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 година Хамас упрекнаха Махмуд Абас, че заговорничи против придвижването, а Абас окачестви като прелом идването на Хамас на власт в линията Газа. Оттогава насетне има доста конфликти с Израел, като Хамас изстрелва ракети от линията Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по линията Газа.

 

Хамас не признава Държавата Израел и е срещу договореностите от Осло сред Израел и Организацията за избавление на Палестина, реализирани в средата на 90-те години на предишния век.

 

Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява активността на въоръженото си крило като " опозиция против израелската окупация ".

Хамас попада в описите с терористични организации на Израел, Съединени американски щати, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

 

Хамас е част от районен съюз, в който вземат участие още Иран, Сирия и шиитското придвижване " Хизбула " в Ливан.

 

Макар да е основано в линията Газа, придвижването Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като водачите му се намират на разнообразни места из Близкия изток.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР