Нападението е с цел получаване на откупПодозират руски хакериColonial Pipeline

...
Нападението е с цел получаване на откупПодозират руски хакериColonial Pipeline
Коментари Харесай

Кибератака блокира тръбопровод в САЩ

Нападението е за приемане на откуп
Подозират съветски хакери

Colonial Pipeline доставя горива до 50 млн. консуматори

Кибератака спря работата на най-големия водопровод за транспорт на гориво в Съединени американски щати. Заради опасения за дефицит на горива и повишение на цената им, държавното управление на страната бе насила да вкара изключителни ограничения, облекчаващи разпоредбите за превозване на горива с цистерни, съобщи Би Би Си.

Атакуваният водопровод Colonial Pipeline зарежда към 50 милиона консуматори. По него се транспортират на ден към два и половина милиона барела горива, главно дизел, бензин и керосин, от Тексас до Източното крайбрежие. Обемът съставлява към 45% от доставките за Източното крайбрежие.

Кибернападението било осъществено в четвъртък. Смята се, че зад него стои престъпна група, наречена DarkSide ( “Тъмната страна”). Хакери проникнали в компютърната мрежа на Colonial Pipeline и източили близо 100 гигабайта данни. След източването, тези данни били кодирани и блокирани на компютри и сървъри с искане за откуп, което постъпило в петък. За каква сума става въпрос не бе разкрито. Но опасността е, в случай че откупът не бъде заплатен, данните да бъдат пуснати в интернет.

От Colonial Pipeline оповестиха, че работят взаимно с правозащитните органи на страната, специалисти по киберсигурност и министерството на енергетиката, с цел да възстановят активността на тръбопровода. От компанията показаха, че някои по-малки странични линии работят, само че централната остава затворена.

Междувременно се появиха съмнения, че в офанзивата са намесени съветски хакери. “Тъмната страна” работи в Източна Европа, само че не се счита, че тя е обвързвана с съветската страна. Твърди се, че групата е направила милиони от хакерски атаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР