Нападение срещу Приднестровието е нападение срещу Русия. Това обяви руското

...
Нападение срещу Приднестровието е нападение срещу Русия. Това обяви руското
Коментари Харесай

Москва: Нападение срещу Приднестровието е нападение срещу Русия

Нападение против Приднестровието е нахлуване против Русия. Това разгласи съветското външно министерство в изказване, в което упрекна Украйна, че готви военна провокация против сепаратистката територия на Молдова, заяви " Интерфакс ".

" Във връзка със забележителното скупчване на персонален състав и военна техника на украинските елементи наоколо до украинско-приднестровската граница, разполагането на артилерия на огневи позиции, както и невижданото нарастване на полетите на безпилотни летателни апарати на Въоръжените сили на Украйна над територията на Приднестровието, предизвестяваме Съединени американски щати, страните членки на НАТО и техните украински подопечни да не предприемат следващите рисковани стъпки ", се споделя в документа, оповестен на уеб страницата на министерството, без да се дават каквито и да е доказателства за обвиняванията.

Москва твърди, че " ще обезпечи отбраната на нашите сънародници, съветския миротворчески контингент, военнослужещите от Оперативната група на съветските войски и военните хранилища в село Колбасна в Приднестровието ". В известието се добавя още, че  " всички дейности, които съставляват опасност за тяхната сигурност, ще се смятат в сходство с интернационалното право като нахлуване против Руската федерация ".

По-рано през февруари президентката на Молдова Мая Санду и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвестиха, че руснаците готвят държавен прелом в страната.

" Планът за идния интервал е за бойкот, включващ военнообучени хора, маскирани като цивилни, за осъществяване на насилствени дейности, офанзиви против държавни здания и взимане на заложници ", сподели Санду на брифинг на 13 февруари.

По думите ѝ Русия възнамерява благодарение на митинги на опозицията да провежда пуч в Молдова и да смени държавното управление в страната.

Санду сподели, че в документи, получени от Украйна, са " посочени местата и логистичните аспекти на организацията на тази подривна активност ".

" Планът планува и потреблението на чужденци за насилствени дейности. Например, материалите съдържат указания с правилата за влизане в Молдова за жители на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора ", сподели тя.

С днешното изказване съветското министерство Москва основава предпоставките да исценира офанзива от " украински " войски, която би се трансформирала в мотив за разкриване на нова фронтова линия - в Приднестровието. Отделен е въпросът, дали руската офанзива протича по проект и дали в този момент е узрял моментът да се пренасочват войски към друга територия.

Според английското военно министерство Русия даже не има вяра, че може да превземе Донецк и Луганск и задачата на акцията ѝ е да изтощи до краен лимит армията и стопанската система на Украйна.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР