Нападателят на Спарта Прага Мартин Минчев е сред малкото родни

...
Нападателят на Спарта Прага Мартин Минчев е сред малкото родни
Коментари Харесай

Мартин Минчев: Искам да спечеля дубъл със Спарта, младите футболисти в Черно море имат бъдеще

Нападателят на Спарта Прага Мартин Минчев е измежду дребното родни футболисти отвън България, които към момента имат публични мачове. Пред неговия клуб следва значим мач в шампионата за Купата на Чехия и заради тази причина той не получи позволение да се причисли към лагера на националния тим за дуелите с Кипър и Люксембург. В особено изявление за Gong.bg варненецът описа за сезона си досега в чешкото състезание, изразявайки убеденост за спечелването на купа и купа в края на акцията. Минчев показа позитивното си мнение за младите футболисти в родния Черно море и счита, че националният тим има своите шансове по пътя към Евро 2024.

- Спарта Прага приключи календарната година като трети в класирането, откакто спечелихте в последния си дуел против Чешке Будейовице с 1:0, а ти реализира асистенция за решителния гол. Как ти персонално оценяваш представянето ви досега, какво е и чувството в клуба като цяло?

-Мога да кажа, че представянето ни е положително, само че не е приемливо. Да, против Чешке Будейовице победихме с 1:0. Беше сложен мач от позиция на това, че не си вкарахме всички положения, с цел да си го улесним. Дори при 1:0 до края имаше страст от това да не ни вкарат и да създадем следващия хикс за сезона (б.а. в интервала август-септември Спарта записва 5 следващи равенства против съперници от долната част на класирането). Това ни държа малко напрегнат, само че се веселя, че победихме и мисля, че всички са удовлетворени от това.

- Ти въпреки всичко записа и асистенция.

- Да, от тази позиция аз съм удовлетворен, тъй като дълго време не бях започвал като титуляр за Спарта и се веселя, че в този мач направих нещо за тима.

- Въпреки тежката загуба с 0:4 в дербито против Славия вашият тим съумя да запише значима победа на открито с 1:0 против участника в Шампионската лига Виктория Пилзен, нанасяйки му и първа загуба въобще. Как успяхте да се възстановите прочувствено и душевен след сходен мач?

- Срещу Славия мачът беше тежък, защото тогава при нас нищо не провървя. Те ни вкараха бързи два гола и по-късно за тях беше доста по-лесно, в сравнение с за нас да се върнем в мача. Бяхме и на техния стадион, пред техните почитатели, те просто имаха този заряд. Ние опитахме да създадем всичко допустимо, само че в този мач просто нищо не се получи. След мача със Славия беше тежко за целия тим, само че може би ни оказа помощ това, че идващият мач със Словачко се отсрочи и имахме към 10-11 дни да се подготвим за дуела с Пилзен. Тренирахме крепко и мисля, че изчистихме главите, бяхме съсредоточени единствено върху мача с Пилзен. Всички знаехме, че от 11 или 12 години Спарта не беше побеждавал на този терен. Всеки говореше по какъв начин към този момент е време да реализираме тази победа и да прекъснем отрицателната серия. Подготвихме се добре тактически, променихме и схемата на игра за този мач. Целият тим се раздаде на най-много и се веселя, че победихме с 1:0.

- Спарта ще приключи годината с мач за Купата на Чехия тази събота против Баник Острава. Спечелването на Купата ли е вашата съществена цел за сезона и смяташ ли, че към момента имате шансове за първото място в шампионата макар огромното ви закъснение от Виктория и Славия?

- Наша цел не е да спечелим единствено Купата. Разбира се, желаеме да спечелим и шампионата. Очертава се тежък мач с Баник Острава, тъй като те са един много противен хазаин и сигурно ще сме пред цялостен стадион, който ще ги поддържа. Относно купата – мисля, че можем да ги достигнем по точки, тъй като в чешката лига безусловно всичко е допустимо съгласно мен. Пилзен и Славия могат да изгубят точки в своите мачове. Пример за това е по какъв начин Пилзен изгубиха от тим от трета дивизия за Купата с 3:2. На мнение съм, че тук всичко може да се случи.

- Какво можеш да ни разкажеш за вашия нов треньор Брайън Приске и с какво той усъвършенства отбора – освен на подготвителното игрище, само че и като цяло?

- Според мен след неговото идване първото нещо, което той вкара в тима, беше дисциплината. Отделно промени тренировките да не са чак толкоз дълги, както беше при предишния треньор (б.а. някогашния ментор на Лудогорец Павел Върба), а просто по-кратки и интензивни. Той промени също и тактиката на игра, като всеки футболист знае какво би трябвало да направи при построяването на офанзива, какво се желае от фланговите състезатели, от нападателите и просто всеки да си знае мястото. Това съгласно мен липсваше, тъй като при предишния треньор тактиката в офанзива беше „ каквото извършите “. Отделно подготовката беше сигурно по-тежка, само че той ни изясни за какво. Той желае непрекъснато да се пресира и да сме във високо движение, да няма това разхождане или просто да бягаш в едно движение, което да е цялостен мач. Искаше доста спринтова работа в мачовете и в действителност държи на това.

- С кого от тима може да се каже, че имаш най-хубава химия на терена и с кого сте най-близки отвън терена?

- Със сигурност с младите футболисти се разбирам най-вече, тъй като след подготовка излизаме всички дружно и сигурно връзката и химията са по-добри. Опитвам да се разбирам с всички в тима, тъй като въпреки всичко е групов спорт и би трябвало да се разбираш с всеки.

- За кой мач би могъл да кажеш, че е твоето най-хубаво показване с екипа на Спарта досега?

- Няма да посоча мач, в който съм вкарал гол или съм направил асистенция. Не мога да не помни мача със Славия, преди който още веднъж имаше дълга серия без победа на Спарта, мисля, че бяха към 6-7 години, преди да ги победим с 1:0. Аз започнах като титуляр и в действителност в този мач трябваше да правя черната работа, да пресирам повече бранителите и да ги държа напрегнат. Мисля, че там помогнах най-вече на тима да завоюва мача, а и тимът като цяло се показа в действителност доста добре и бяхме единни.

- Вече две години и половина си в Спарта. Чувстваш ли се към този момент изцяло приспособен към чешкия футбол и какви бяха твоите най-големи компликации първоначално?

- Да, към този момент се усещам приспособен, само че първоначално ми беше мъчно с физическата подготовка, защото чешкият футбол е много пряк, много силов. Дори съгласно мен от време на време се бяга ненужно, само че то просто им е вродено на тях и има хора, които дори могат да бягат два мача подред. Това ми липсваше първоначално, само че наваксах и към този момент мисля, че съм добре с това.

- Ако би трябвало да направиш съпоставяне сред чешкия и българския футбол – къде са допирните точки и в какво най-вече се разграничават?

- Аз съм го казвал и преди, че в България също има доста положителни футболисти, само че темпото на игра и методът, по който изцяло се играе футболът в двете страни, се разграничават. В България се избира да се държи топката, да се откри точният миг за създаване на офанзивата, до момента в който тук е по-директен. В Чехия се търсят доста подавания зад тила на отбраната за нападателите, да се сбориш повече, да бягаш. Това са разликите във футбола.

- В някаква степен този пряк футбол не е ли в твоя изгода, защото задачата на тима е топката да стига по-бързо до теб?

- Да, само че съгласно мен въпреки всичко от време на време се прибързва и вместо да се вземе вярното решение, те работят автоматизирано. Дори нападателят да е против трима бранители, отново ще се търси пас към него.

- Феновете на Спарта Прага са известни в целия свят със своето необикновено показване на трибуните и ексцентричните си хореографии. Какво е възприятието да играеш пред сходна аудитория и можеш ли да направиш параленост сред българските и чешките футболни почитатели като държание?

- Със сигурност е нещо неповторимо да играеш пред цялостен стадион, изключително с положителни почитатели, които те поддържат цялостен мач. Когато направиш нещо положително и спечелиш мач, страстта е невероятна и те непрекъснато те поддържат стимулиран, ти искаш да ги зарадваш тези хора. Ако направя параленост сред българските почитатели и тези тук – сигурно не отстъпваме по нищо. Знаем, че когато се съберат водещите тимове и изпълнят стадиона, каква хореография също могат да създадат и ситуацията също е невероятна. Определено не отстъпваме с нищо на тях.

- Следиш ли българското състезание и в частност твоя роден клуб Черно море? Какво е мнението ти за представянето на „ моряците “ и като цяло за това какво се случва в шампионата на България?

- Конкретно българския футбол не го проследявам толкоз, само че за Черно море, когато имам време, постоянно сядам пред тв приемника и виждам моя обичан тим. Не мога да кажа мнение за Черно море, тъй като въпреки всичко си има някой различен човек, който би трябвало да го каже. Винаги притискам палци момчетата да победят и се надявам да го вършат във всеки мач.

- Много млади играчи сега играят за Черно море. Може ли съгласно теб някой от тях да повтори твоите стъпки и да осъществя скоро влиятелен трансфер в чужбина?

- Всеки си има път, само че е значимо да има и високи цели за себе си и да работи крепко. Според мен тези млади футболисти имат бъдеще, от тях зависи да си сграбчен възможностите и да работят задоволително добре и да прогресират. Виктор Попов, Велислав Василев, в този момент и Ники Златев стартира да впечатлява. Според мен всичко зависи единствено от тях.

- Ти си част от българския народен тим, който се падна в сложна група в квалификациите за Евро 2024 с тимове като Унгария и Сърбия. Смяташ ли, че имаме действителни шансове да се преборим с сходни съперници и да се класираме на европейското?

- Мога и тук да кажа, че всичко зависи от нас. Ако дадем всичко от себе си и играем добър футбол – всеки съперник сигурно може да бъде надвит. Сърбия и Унгария са водещите тимове, само че това е футбол и всичко може да стане съгласно мен. Ние просто би трябвало да намерим метода, по който да победим и да се раздадем на най-много.

- След броени дни стартира Световното състезание в Катар. Кой е твоят любимец за победител в шампионата и кой съгласно теб ще е играчът, който ще свети най-вече със своите изяви?

- Моят любимец е Бразилия и за мен Неймар ще блесне най-вече, защото е индивидът във форма и откровено се надявам да поведе Бразилия към триумфа.

- За край – какви са твоите цели за идната 2023 година и какво си пожелаваш в персонален и професионален проект?

- Първо да съм жив и здрав, тъй като без това не мога да играя футбол. Със Спарта се надявам да спечелим купата и купата, да създадем дубъл и да зарадваме почитателите. Искам да въвеждам повече голове и да върша асистенции.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР