Нападателят на Славия, Ивайло Димитров – Косъма, даде ексклузивно интервю

...
Нападателят на Славия, Ивайло Димитров – Косъма, даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Ивайло Димитров пред Nostrabet: Младостта не е качество, нужни са представяния на терена

Нападателят на Славия, Ивайло Димитров – Косъма, даде извънредно изявление за уеб страницата Nostrabet.com. Стрелецът приказва за сложния сезон в персонален проект, откакто претърпя тежка контузия още в самото начало на акцията и какъв брой е било мъчно да е отвън терените за дълъг интервал от време.
Димитров счита, че апелите за цялостно подмладяване на националния тим са много прибързани и че не би трябвало да бъдат омаловажавани опитните играчи, които да водят младите. Той не скри, също по този начин, че ще стиска палци за ЦСКА на финала на Купата на България против Арда.
Здравей, Ивайло! Намираме се в решителната фаза на сезона към този момент, когато и напрежението при много от тимовете се ускорява. Как се справяш самият ти с него?
Не бих споделил, че има огромно напрежение, само че по този начин се стече сезонът, че ще се наложи да се борим за оцеляване. От тази позиция по-скоро ни липсва самочувствие в дадени моменти. Мисля, че имаме много качество в тима, само че в някои мачове не си повярвахме, а в други и шансът ни избяга. Не бих споделил, че има огромно напрежение, ние сме експерти и се опитваме да си вършим работата на терена по най-хубавия метод.
Преди две седмици беше воин в Коматево. Колко значим беше този гол и за теб самия, откакто пропусна съвсем 6 месеца от сезона с неприятна контузия?
Доста значим гол беше, несъмнено. Знаете, за един нападател е значимо да вкарва голове, тъй че се веселя, че се върнах на терена и съумях да отбележа гол. Той не е обаче единствено мой, напълно го приписвам на отборната игра. Играхме доста дисциплинирано, спазвахме всички условия и справедливо взехме триумф.
Как се оправя един професионален футболист в интервалите, когато е за дълго отвън терените?
Много беше тежко, няма какво да неистина. Бях обездвижен в дълъг интервал от време и успявах единствено да упражнявам за горната част на тялото. Чак след третия месец започнах последователно да върша извършения и да възстановявам мускулната мощ. Не поисквам сходна контузия на никого. По принцип няма приятна контузия, само че несъмнено тази ми сътвори много компликации, до момента в който се върна на терена. За момента се веселя, че всичко е наред и виждам напред.
Златомир Загорчич се върна в Славия. Доволни ли сте в съблекалнята, че още веднъж ще можете да работите под негово управление?
Да, персонално аз работех с него и по време на първия ми интервал в клуба. Той е изцяло предан на спорта, експерт, държи доста на дисциплината на терена. Приехме новината доста добре, защото общо взето 80% от тима знаехме какъв е стилът му на работа и какво ще се чака от нас. Смятаме, че той ще помогне, с цел да излезнем от тази рецесия.
Многото напуснали през лятото и многочислените травми през сезона ли са главните аргументи за нежеланото място на Славия в класирането?
За мен отговорът на въпроса е сложен – както неналичието на шанс в дадени моменти, по този начин и поради напускането на основни състезатели. Няма прецизен отговор, защото повода е цялост от всички тези неща. Смятам обаче, че ние, играчите, сме главните виновници, защото ние излизаме на терена и дефинираме какво ще се случи. Оттам насетне може да си търсим 1000 оправдания, само че сами сме си отговорни. Надявам се до края на сезона да си свършим работата и да стартираме на чисто през идната акция.
Вие бяхте много покрай край за Купата на България, само че Арда ви в профил на полуфиналите. За  ЦСКА ли ще стискаш палци на финала?
Като цяло мисля, че ще стане прекрасен край. И двата отбора демонстрират отлична игра, доста ми подхожда стила на игра на Арда, доста е атрактивен и вкарват доста голове. След завръщането на Любо Пенев, ЦСКА също играе на равнище, тъй че предпоставките са за добър дуел. Малко или повече ще притискам палци за „ алените “, несъмнено имам сантименти към клуба, защото там съм израстнал и съвсем 12 години от живота ми са минали там.
Любо Пенев ли е верният човек да върне трофеите на „ Армията “?
Пожелавам му го. Лично аз не съм имал опция да работя с него, само че съм чувал единствено хубави неща. Във всичките му тимове ми е допадал стила на игра, много атрактивен и комбинативен. Дано реализира резултатите, които се чакат от него, а точно трофеи.
Като младеж на „ алените “ кои мачове би определил като заредени с повече страст за теб – тези против Левски или против ЦСКА?
Лично аз не разделям тимовете по този метод. Независимо против кого играя чувствам тръпка преди мача и се пробвам да се раздам до дъно, с цел да оказа помощ на тима си.
Ти си измежду най-поливалентните играчи в българското състезание, виждали сме те да играеш на всевъзможни позиции в офанзивната линия. Коя е желаната за теб позиция?
Нямам проблем да играя на която и да е от позициите в нахлуване, по този начин е. Това взема решение треньорът, който преценя къде ще съм най-полезен в сходство с тактиката. Най-добре се усещам като централен нападател, само че не се тормозя, където и да бъда комплициран. Играл съм на всички места и нямам проблем с това.
Да погледнем и към тематиката за националния тим. Чуха се редица гласове за безсистемно подмладяване на националния тим. Трябва ли да подходим по-балансирано към тематиката?
Според мен също е много извънредно мнение. Всяка година, без значение дали става въпрос за европейски, или международни квалификации, когато загубим два мача започваме да приказваме за подмладяване. Във футбола има можещи и неможещи. Годините не са от голяма важност. Когато показваш това, което би трябвало, то възрастта няма значение. Съответно и най-хубавите би трябвало да бъдат викани, без значение от възрастта.
Наистина имаме много качествени млади футболисти, в това число и при нас в Славия, които са си извоювали мястото и заслужават повиквателната. Това обаче не значи, че би трябвало да омаловажаваме по-опитните играчи, защото и те са доста качествени. 
Някои от по-младите български играчи дадоха очаквания за бъдещето с някои свои представяния и изходящи прехвърляния зад граница. Оптимист ли си за мъжкия народен тим в идващите години?
Разбира се. Много хубаво е, че имаме играчи, които излизат в чужбина, съответно като Филип Кръстев и Вальо Антов. Страхотно е за тях, че имат опцията да излязат толкоз рано зад граница. Това е задачата на всеки състезател – да излезеш в чужбина и да се сблъскаш с огромния футбол.
Това е пътят, както вършим ние, Арда Кърджали и други тимове, които залагат повече на български играчи. По този метод има повече избор от футболисти, които да бъдат следени и които да бъдат селектирани за националния отбор. Всичко това обаче може да се случи единствено с доста работа. Неведнъж съм казвал, че младостта не е качество, би трябвало да се доказваш на терена. Младостта е единствено от изгода, в случай че се хастари с представяния.
Има ли играчи в Славия, които занапред имат опция да стигнат до прехвърляния зад граница?
Като цяло имаме доста млади играчи, които непрекъснато биват качвани, с цел да упражняват с нас. Това е хубавото на Славия, постоянно се дава път за развиване на млади играчи, вместо да се залага на чужденци, които не са по-добри. Има качествени момчета, само че за момента единствено толкоз. От тях си зависи да работят и да се развиват. Надяваме се да излязат още доста футболисти.
В началото на кариерата си ти съумя да хванеш разцвета на поколението на Бербатов, Стилиян и Мартин Петров. Защо смяташ, че този тим не съумя да се класира на огромен конгрес?
Това е въпрос, на който в действителност не мога да отговоря, защото бяха огромни футболисти и страхотни характери. Вероятно просто нашият футбол е съществено изостанал във всички аспекти по отношение на този в останалите европейски страни. Не се развиваме в вярната посока, до момента в който всички останали страни са на прав път, даже тези, които до неотдавна биехме с лекост. Сега към този момент са може би са на по-добро равнище даже от нас.
Ти имаше престои в Армения и Казахстан. Това измежду страните ли са, в които има важен напредък?
Определено бележат напредък във всяко едно отношение. Те влагат в бази, в игрища, в случай че щете даже и в инсталация, която да подкрепя възобновяване на футболистите. Лично аз бях доста прелестно сюрпризиран от отношението към футбола в Армения. Там непрекъснато се развиват и неслучайно имат отлични резултати в международните квалификации.
Цел ли е за теб още веднъж да намериш място там в даден миг?
За всеки един футболист е голяма чест и самопризнание да бъде извикан за националния тим, само че за мен не е фикс концепция все още. Целя се в това да оказа помощ за спасението на Славия, пък в случай че към този момент вкарам голове и селекционерите решат, че ще съм от изгода, то аз съм постоянно разполагаем. Истинска чест е да се играе за България.
И за край, Ивайло – какво си пожелаваш в персонален и професионален проект в идните месеци?
След тази тежка травма осъзнах, че здравето е най-важното и че всичко останало се реализира с старателен труд, в случай че си здрав. Надявам се да мога да оказа помощ с каквото мога на Славия, с цел да се спасим, това е пожеланието ми и към тима ни.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР