Нападател е убил най-малко 16 души в канадската провинция Нова

...
Нападател е убил най-малко 16 души в канадската провинция Нова
Коментари Харесай

Най-кървавото масово убийство в Канада взе поне 16 жертви

Нападател е умъртвил минимум 16 души в канадската провинция Нова Скотия, предава Reuters. Убийствата са се случили в границите на 12 часа, като финалната численост не е ясна, тъй като съгласно информация на полицията, преди убийствата в град Портапик, който се намира на 130 километра от столицата на провинцията Халифакс, е имало други.

Нападението е най-кървавото всеобщо ликвидиране с огнестрелно оръжие в историята на страната. Последното с сходен мащаб е от 1989 година, когато са убити 15 души. Нападателят е разпознат като 51-годишния мъж Габриел Уортман. Той е бил погубен от полицията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Убийствата са станали из целия град, а не на съответно място. Сред жертвите на Уортман са служител на реда и две деца. Няколко здания в града са били запалени и е имало директни престрелки с полицията. Запалени са и две коли. В избрани моменти от 12-часовата покруса той е носил цялостна или частична полицейска униформа, което съгласно канадските управляващи демонстрира, че е деликатно премислено действие. Колата му също е била дегизирана като полицейски автомобил. Мотивът към момента не е открит.

" Днес е отблъскващ ден в историята на Нова Скотия и ще остане в мозъците ни дълги години ", разяснява в изказване Лий Бергерман от полицията в провинцията. Негови сътрудници прибавиха, че не престават да събират информация за убийства на Уортман отвън града. Подобно на всички останали градове в Канада, Портапик е под карантина поради пандемията от ковид COVID-19.

Един от претекстовете, които се проверяват, е обвързван точно с ковид и затварянето на бизнеса в страната за неопределен срок. Уортман е работил като ортодонт със собствен личен кабинет, който също е бил затворен, написа Reuters.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо даде обещание, че държавното управление ще помогне на жителите на Нова Скотия " до момента в който лекуват раните си от тази покруса ". Убийството е най-голямото в историята във връзка с офанзиви с огнестрелни оръжия, само че не и най-голямото изобщо - през 1985 година 268 канадци умряха, откакто бомба смъкна аероплан на Air India над Атлантическия океан и умъртви общо 329 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР