НАП започва проверка на служители на Nexo, които са дарявали

...
НАП започва проверка на служители на Nexo, които са дарявали
Коментари Харесай

НАП се захваща с Нексо, проверяват служителите

НАП стартира инспекция на чиновници на Nexo, които са дарявали средства на политически партии. Припомняме, че след вътрешна инспекция от “Да, България ” оповестиха, че 15 чиновници на Nexo са правили дарения през 2021 и 2022 година на обща стойност близо 400 000 лв.. Заради случая шефовете на Национална агенция за приходите и Сметната палата бяха изслушани в Бюджетната комисия.

Изводът на депутатите - има огромни пропуски в разпоредбите за финансиране на партиите. Така например проверки се вършат единствено за размера на даренията, само че не и за това кои са донорите и къде работят. В тази връзка депутатите се схванаха да предложат краткотрайна комисия, която да направи незабавни промени в законодателството, показват от Нова. На последните избори дарените средства към партиите са близо милион и 800 хиляди лв.. Това регистрираха от Сметната палата.

„ Ние ревизираме участниците в предизборните камоании, а не донорите. Дарителите се ревизират единствено за това дали размера на дарението подхожда на приходите, които са получили. Нямам информация за организациите, в които работят, и не може да създадем заключения за никакви обвързаности на организацията, в която работят, с политическата мощ ”, съобщи Цветан Цветков,  председател на Сметната палата.

„ Nexo е швейцарска компания и тя  записана в Швейцария, което значи, че няма по какъв начин да ревизира Швейцария за каквато и да е компания ”, Борис Михайлов, шеф на Национална агенция за приходите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР