НАП следва да възстанови ДДС по несъбираеми вземания. Това реши

...
НАП следва да възстанови ДДС по несъбираеми вземания. Това реши
Коментари Харесай

Европейският съд: НАП трябва да връща ДДС върху несъбираеми вземания

НАП следва да възвърне Данък добавена стойност по несъбираеми вземания. Това реши Съдът на Европейския съюз по дело С-242/18, което е заведено от „ УниКредит Лизинг “ против Национална агенция за приходите.
Всъщност решението е поради преюдициално питане, а казусът касае лизингов контракт за 11 години, като съгласно него наложително би трябвало да се купи аграрен парцел и там да се построи постройка. Това значи, че „ УниКредит Лизинг “ е трябвало да извърши имотната покупка, да строи и да съобщи постройката на другата страна по контракта - „ Визател “ ООД. В контракта се планува, че „ УниКредит Лизинг “ може да приключи авансово контракта при неплащане от „ Визател “ на най-малко три лизингови вноски и да изиска заплащане на обезщетение, равно на сумата от всички неплатени вноски до края на периода на лизинга.
Само че от 4 август 2011 г. до 31 август 2012 г., „ УниКредит Лизинг “ издава фактури с начислен Данък добавена стойност, въпреки „ Визател “ не заплаща дължимите вноски по контракта. Следва искане Национална агенция за приходите да възвърне ДДС-то, само че то е отхвърлено. Следва обжалване в съда, който застава на позицията на Национална агенция за приходите на първа инстанция, само че делото отива във Върховния административен съд (ВАС).
В последна сметка Върховен административен съд изпраща три въпроса до Европейския съд и той показва, че според европейското право следва да се връща Данък добавена стойност, начислявано по контракт, откакто този контракт не е изпълнен в избрана част. Връща се ДДС-то точно върху неизпълнената част.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР