НАП публикува списък от препоръки към хората, чиито лични данни

...
НАП публикува списък от препоръки към хората, чиито лични данни
Коментари Харесай

НАП публикува съвети към гражданите с изтекли данни след хакерската атака

 Национална агенция за приходите разгласява лист от рекомендации към хората, чиито персонални данни са наранени след приключването на хакнатите бази данни на 15 юли.

Над 4 милиона души са наранени, като при 189 жители има цялостно откриване на данните за ЕГН, адрес, номер на годната персонална карта и така нататък

Отговорите на Национална агенция за приходите покриват въпроси от възможния риск за имотни, фирмени и кредитни измами, до общи рекомендации за сигурност при електронната връзка.

В известието се показва, че няма данни за приключване на ПИК-ове на жители, само че все пак Национална агенция за приходите предлага на данъкоплатците да сменят своя идентификационен код за прилагане на електронните услуги на организацията. Това става гратис в портала за електронни услуги на приходната агенция -  или в случайно определен офис на Национална агенция за приходите.

Вижте останалите отговори тук:

1. Как да ревизира има ли мои персонални данни, които са нелегално разкрити?

Можете да извършите инспекция в новата електронна услуга, която ще бъде оповестена в уеб страницата на Национална агенция за приходите незабавно, откакто специалистите сравнят дали оповестените данни не са били манипулирани.

Гражданите, чиито номера на годна персонална карта, датата на издаване и валидността й е била непозволено разкрита, в композиция с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат персонално осведомени от Национална агенция за приходите допустимо най-бързо.

Общият брой на тези жители е 189. За всички останали физически лица, за които има нелегално публикувани персонални данни, няма нужда да сменят персоналната си карта.

2. Възможно ли е някой да продаде мой парцел или кола без да схвана?

Продажбите на парцели и коли в България стават наложително в нотариална форма и с нотариална легализация на подписите. Процедурата изисква присъединяване на нотариус, който има достъп в действително време до база данни на документите за идентичност в страната, в това число фотосите на притежателите им.

Нотариусът може и би трябвало да се увери, че купувачът и продавачът, които са се явили при него, са същите хора от базата данни от първичните регистри в Република България, т.е прави се инспекция за еднаквост на страните. Също по този начин, нотариусите имат достъп до компютърна база данни с пълномощни, издадени да послужат пред банките и пред Агенцията по вписванията, както и достъп до базата данни за моторни транспортни средства и техните притежатели.

Дори някой да е разбрал Вашите персонални данни, с цел да продаде парцел или автомобил, то би трябвало да извърши едно или повече закононарушения.

Освен това, за продажбата на парцели и коли наложително се показват нотариален акт или регистрационен ваучър, чиято новост се ревизира в действително време, и без тях договорка не може да се реализира.

Национална агенция за приходите е уведомила Нотариалната камара в България за разпространяването на сензитивна информация, като нотариусите ще изповядват покупко-продажби с нараснало внимание.

Според Нотариалната камара, има задоволително гаранции, че опити за нелегално прекачване на парцел или транспортно средство ще бъдат парирани от нотариусите в страната.

3. Възможно ли е някой да получи заем или лизинг от мое им е?

Банковите и финансови институции, които отпускат заеми или лизинги, са длъжни по закон да се уверят, че подписват контракта с лицето, чиито персонални данни са посочени в документа за идентичност. Отпускането на кредит/лизинг на някого другиго изисква осъществяването на едно или повече закононарушения, с изключение на злоупотребата с непознати персонални данни.

Банките и финансовите институции, отпускащи заеми (вкл. бързи кредити) и лизинги, са осведомени от Национална агенция за приходите за неоторизирания достъп до данни, като им е предложено да работят с нараснало внимание при идентифицирането на клиенти.

От Асоциация на банките в България обявиха, че и все още има задоволително надеждни механизми за определяне самоличността на лицата, кандидатстващи за банков заем.

От Българска асоциация за лизинг удостоверяват, че техните членове правят наложително, както идентификация по документи, по този начин и персонална идентификация на всеки собствен клиент, тъй че подписване или промени по контракт за лизинг не могат да се случат без персоналното наличие или надлежната електронна идентификация с годен електронен документ.

От Асоциация за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват компании в бранша за така наречен " бързи заеми ", твърдят, че и все още членовете на асоциацията ползват забележителен брой надеждни ограничения за инспекция на самоличността на новите кредитоискатели и настоящите кредитополучатели, заради което до злоупотреби с непознати персонални данни не би могло да се стигне.

Дори предварителното утвърждение за кредит/лизинг да става онлайн, наложително е да се подписа писмен контракт, подписан на хартия или електронно от страните. Финансовата институция би трябвало да се увери, че лицето, чиито данни от документа за идентичност са вписани в контракта, е същото, което го подписва.

Няма риск за неоторизиран достъп до електронното банкиране, тъй като такива данни в никакъв случай не са се съхранявали в Национална агенция за приходите.

4. Има ли риск при покупко-продажби, подписани с пълномощие, поради непозволено публикуваните данни?

При покупко-продажбите с пълномощие една или повече от страните не взе участие персонално. Сделките с парцели и коли наложително се подписват с нотариално заверено пълномощие, т.е. пълномощното е подписано и подпечатано от нотариус и разказано в неговите нотариални книги, откакто се е уверил персонално, че фактически упълномощителят е този, чиито данни са вписани в документа.

Всички останали нотариуси имат достъп до компютърна база данни на издадените пълномощни и могат да ревизират дали всеки документ е същински.

5. Възможно ли е някой да трансферира компания с задължения на мое име?

Подобен опит ще е съпроводен с осъществяването на едно или повече закононарушения. Сделките с цели предприятия или с дялове на търговски сдружения изискват нотариална легализация и писмен контракт. В случая с продажба нацяло дружество се изисква и уверение от Национална агенция за приходите. Нотариалната камара в България е осведомена от Национална агенция за приходите за приключването на чувствителни данни и покупко-продажбите в идващите месеци ще се правят с нараснало внимание, като нотариусите имат достъп до всички пълномощни, издадени да послужат пред Агенцията по вписванията.

6. Има ли риск да станат обществено известни мои болести или данни за здравното ми досие и лекуване?

Не. Информацията на Национална агенция за приходите, която е непозволено публикувана, се отнася до здравно-осигурителния статус на жителите, т.е за това, дали са плащани здравно-осигурителни вноски. Данните от здравното Ви досие не са събирани от Национална агенция за приходите и не са били разкрити, тази информация е предпазена.

7. Има ли в непозволено разкритите данни информация за персоналния ми идентификационен номер (ПИК) от Национална агенция за приходите.

В нелегално публикуваните все още данни няма информация за лични идентификационни кодове, издадени от Национална агенция за приходите.

Независимо от това, Ви предлагаме да промените своя ПИК от Национална агенция за приходите. Това става гратис в портала за електронни услуги на приходната организация - https://inetdec.nra.bg/eservices.htmlили в случайно определен от Вас офис на Национална агенция за приходите.

8. Изтекла ли е информация за електронния ми автограф и може ли някой да злоупотреби с него?

Не. Електронният автограф на физическо или юридическо лице се употребява с ключова дума и настрана изисква достъп до физически притежател (най-често e записан на USB устройство). Не съществува риск за вашия електронен автограф, поради непозволено разкритите данни на Национална агенция за приходите.

9. Общи рекомендации

Бъдете деликатни, в случай че някой контактува с вас по телефон или имейл и в резултат на това желае от Вас да извършите нещо с финансов или персонален темперамент.

Не давайте на никого информация за банкови сметки, за дебитни или кредитни карти, без значение за кого се показва индивидът, който се свързва с Вас.

Предупредете околните и роднините си, че персонални данни за Вас са станали обществено налични и ги посъветвайте в никакъв случай да не вършат нещо с финансови последствия, в случай че не са се свързали авансово непосредствено с Вас.

За Ваша спомагателна сигурност, можете да промените паролите на електронната поща, която ползвате.

Ако имате данни, че някой се пробва нелегално да придобие Ваше имущество или да поеме обвързване от Ваше име, свържете се неотложно с районното ръководство на полицията по местоживеене.

Допълнителна информация по въпроси, свързани с нелегално публикуваните персонални данни можете да получите от Национална агенция за приходите на телефон 0700 18 700 (на цената на градски диалог от стационарен телефон и по общоприетата цена на съответния мобилен оператор).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР