НАП-Пловдив глоби кафе-бар Фабрик с 500 лева защото в касата

...
НАП-Пловдив глоби кафе-бар Фабрик с 500 лева защото в касата
Коментари Харесай

НАП-Пловдив глоби кафе-бар „Фабрик”: Хванали ги с налични пари, без да са маркирали

НАП-Пловдив санкции кафе-бар „ Фабрик ” с 500 лв. тъй като в касата зад бара имало налични пари, които не били маркирани като оборот на касовия уред. Случаят е от лятото на 2022 година, а решението санкцията да остане е взето от Районен съд – Пловдив преди няколко дни.
Прочетете още
Актът за определяне на административно нарушаване е формиран тъй като инспекторите установили, че в обекта разчетената касова наличност от фискалното устройство е 11,50 лв., а фактическата наличност на парите в касата по формиран списък от бармана в заведението е 1675,80 лв..

Отразено е още, че в формирания списък на наличните парични средства е заявено, че откритата позитивна касова разлика от 1664,30 лв. се дължи на „ не въведени пари в касата, тъй като наличните пари са от оборота от през вчерашния ден “.

Именно поради това от заведението решили да апелират наложена глоба в съда. Според юристите на „ Фабрик ” се касае за неопределено отразяване на обстоятелства по констативния протокол.

В материалите по делото се споделя, че установеното нарушаване е за първи път, само че същото не се отличава с по-ниска степен на социална заплаха, поради не дребния размер на откритата позитивна касова разлика, която въздейства на отчетността.

Като очевидец е разпитан барманът, който е бил на промяна при осъществената инспекция. Той е удостоверил, че паричните средства от оборота, регистриран и на двата касови апарата, е бил държан в касата на едното от фискалните устройства, както и че заради удълженото работно време на обекта и на процедура след автоматизираното нулиране на фискалните устройства в края на предходния ден, работата в заведението е траяла, без да е било осъществявано служебно въвеждане на суми.

„ Наличните пари са от оборота от през вчерашния ден заради причина, че след 00,00 часа не са въведени “, настояват от „ Фабрик ”.

В жалбата на заведението се споделя, че по време на инспекцията на работа е бил единствено барманът, дружно с една сервитьорка и заради натовареността на работата не е имало опция за реализиране на въпросната интервенция по ФУ с отразяване на служебно въведени суми, каквито са били налични от оборота от предходния ден, след часа на автоматизираното нулиране на фискалния уред.

При осъществената служебно инспекция съдът не установил да е налице позволено нарушаване на процесуалните правила при издаване на наказателното разпореждане, което да е значително по своя темперамент. Магистратите са взели поради, че наложената имуществена глоба от 500 лв. е в минималния избран от закона размер, тъй като се касае до първо нарушаване и са удостоверили издаденото наказателно разпореждане. Кафе-бар „ Фабрик ” би трябвало да заплати и направените по делото разходи в размер на 80 лв..

Решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Пловдивски административен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР