НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с

...
НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с
Коментари Харесай

НАП с промени в борбата с контрабандата, шофьори ще й стават агенти по бензиностанциите

Национална агенция за приходите възнамерява да притегли и жителите в сложната битка с контрабандата на горива. Идеята на данъчните е залегнала в нова разпоредба за фискалните устройства, оповестена за публично разискване. Всички бензиностанции ще бъдат задължени да издават касови бележки с QR код, а всеки водач, който зарежда автомобила си, ще може благодарение на смарт телефона си да сканира кода и незабавно да ревизира дали покупката му е регистрирана в системата на Национална агенция за приходите. Това излиза наяве в претекстовете на Министерството на финансите, съпътстващи проектонаредбата. Целта е да се подтиква гражданският надзор против сивия бранш, изясняват от МФ, написа в. "Сега ".

С QR кодовете ще може да се взе участие в лотарията на Национална агенция за приходите, изясни представителят на приходното ведомство Росен Бъчваров пред "Сега ". Все още обаче не е ясно по какъв начин тъкмо би трябвало да реагира будният жител, в случай че открие, че е заредил от неточна към бюджета бензиностанция. Това ще бъде разказано в допълнение, сподели Бъчваров. Планира се QR кодовете да станат наложителни от септември 2018 година

Промените, предлагани в наредбата, ще принудят фирмите от петролния отрасъл освен да вкарат касови бележки с QR код, само че и да създадат цялостни нововъведения в системите и уредите, индикиращи пътя на горивото, количествата и оборотите. Всяка бензиностанция ще би трябвало да прелицензира електронната си система с фискална памет пред Национална агенция за приходите и Българския институт по метрология (БИМ). Това съгласно МФ се постанова, тъй като инспекторите от двете ведомства са открили доста случаи на манипулиране на уреди и съзнателно спиране на връзките в системата, при което не се регистрират продажби на гориво и се заобикаля заплащането на Данък добавена стойност и данък.

Всяка бензиностанция ще би трябвало да създаде отначало скица на връзките сред касовите апарати, колонките и уредите за премерване на горивото в резервоарите, като тази скица би трябвало да бъде утвърдена от Национална агенция за приходите и БИМ. Схемата би трябвало да се съхранява във всяка бензиностанция и при поискване да бъде представяна на инспекторите, с цел да се съпостави дали действителното състояние дава отговор на утвърдената настройка. Отделно всяка смяна в схемата ще предстои на в допълнение утвърждение. Затяга се и достъпът до устройствата и връзките. Само техници от оторизиран сервиз, притежаващи неповторим сервизен ключ, публикуван от производителя или вносителя, ще могат да пипат системата.

Електронните системи с фискална памет на бензиностанциите би трябвало да бъдат по този начин програмирани, че при спиране на връзката сред резервоарите, колонките и касовите апарати револверите за зареждане на колите автоматизирано да блокират.

Наред с това в Национална агенция за приходите би трябвало да се получава по електронен път информация за наличните горива при прекъсване на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива, без да се регистрират.

Предложените промени в наредбата се чака да покачат приходите от Данък добавена стойност в бюджета с 10%, което съставлява почти нарастване със 150 млн. лева, написа в претекстовете към плана. По предварителни оценки еднократните разноски на бензиностанциите за осъществяване на новите условия ще бъдат към 122 млн. лева Срокът е до края на септември 2018 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР