НАП не успява да събере един от всеки пет лева,

...
НАП не успява да събере един от всеки пет лева,
Коментари Харесай

НАП не успява да събере 25 милиарда лева от данъци и осигуровки

Национална агенция за приходите не съумява да събере един от всеки пет лв., които жителите и бизнесът дължат на фиска. Това демонстрират данните на приходната администрация, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до социална информация. За последните 4 години по сметките на Национална агенция за приходите са постъпили суми в общ размер от 127.4 милиарда лв.. Несъбраният излишък от тази сума е почти 25 милиарда лв. или 1/5 от дължимото на фиска. Ако бяха събрани, тези пари щяха да са задоволителни за погасяване на по-голямата част от външния държавен дълг.

Национална агенция за приходите въпреки всичко регистрира усъвършенстване на събираемостта. В интервала от началото на 2011 година до края на 2016 година са събрани 77 % от заявените и открити отговорности за налози и осигурителни вноски. От началото на 2017 година до момента събираемостта се е повишила до 81%. Въпреки това българската приходна администрация изостава от междинния % на събираемост на приходите в Европейски Съюз, който е към 85% годишно.

Ако успеваемостта на Национална агенция за приходите бе сходна със междинната в Европейски Съюз, в бюджета трябваше да постъпят към 5 милиарда лв. в допълнение за последните 4 години. Сумата би била задоволителна за построяването на над 300 км магистрални пътища.

Особено показателни са данните на Национална агенция за приходите за 25-те милиарда лв., които са вписани като отговорности към фиска. От тях същинският дълг (главницата) е 14.6 милиарда лв., а лихвите са за 11.2 милиарда лв..

Общо 20 милиарда лв. от този дълг е охарактеризиран като несъбираем или мъчно събираем, а единствено за 5 милиарда лв. има някаква вяра да влязат в хазната. За последното десетилетие Национална агенция за приходите е събрала общо 250.6 милиарда лв.. Това е сума, която е два пъти по-голяма от настоящия БВП на страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР