НАП не е приключила проверките по трите сигнала на гражданското

...
НАП не е приключила проверките по трите сигнала на гражданското
Коментари Харесай

Румен Спецов: Не ми дръжте сметка - НАП още работи по сигнали за Барселонагейт и Лукойл

НАП не е завършила инспекциите по трите сигнала на гражданското съдружие БОЕЦ зa " Лукойл ", къщата в Барселона, свързвана с Бойко Борисов, и произхода на средствата на Делян Пеевски.

И трите засягат подозрения за неплатени налози в големи размери. Това стана ясно по време на 15-минутен диалог сред водача на БОЕЦ Георги Георгиев и шефа на приходната организация Румен Спецов пред централата на Национална агенция за приходите, излъчен онлайн във Фейсбук.

Информацията, която даде Спецов е, че „ по сигналите се работи “, само че „ не би трябвало да се разкриват всички детайлности “.

Ръководителят на Национална агенция за приходите отхвърли да се ангажира със периоди по кое време ще приключат инспекциите, а след припомняне от страна на Георгиев, че е сигналът за " Барселонагейт “ е от май 2021 година, Спецов сподели:

" Не ми дръжте сметка! Вашите сигнали не значат, че аз мога и би трябвало да споделям всички детайлности. Не са завършили, само че се работят. Не са завършили, не че няма резултати ", сподели началникът на Национална агенция за приходите, като въпреки всичко даде обещание да ревизира до каква степен са стигнали инспекциите.

Приходната организация е проверила „ Лукойл “ за интервала 2014 година, а в този момент работи по 2015 година стана ясно от думите на Спецов. Това обаче са „ доста комплицирани данъчни производства, които желаят време “, сподели той.

Известен факт е, че на фона на доходи от милиарди левове " Лукойл Нефтохим Бургас ", всяка година компанията завършва на финансова загуба. През 2020 година компанията регистрира 508 млн. лева загуба. Резултатът е, че по този начин " Лукойл " не заплаща корпоративен налог, т.е. налог върху облагата, а обяснението е просто - няма облага.

Рафинерията работи на загуба, туй като купува “скъп ” петрол единствено от " Лукойл " посредством швейцарско сдружение " Литаско " и продава на себестойност или на счетоводна загуб рафинираните горива отново единствено на Лукойл, още веднъж посредством " Литаско " Швейцария. От своя страна " Литаско " купува нефта на ниска цена от съветското отделение на Лукойл, което го добива.

" Литаско " препродава горивата на рафинерията в Бургас на пазарни цени в България и чужбина и акумулира облага. Така облагите от добива на нефта от Русия и от рафинирането в Бургас отиват в Швейцария, където се заплащат налози.

Докъде е стигнала инспекцията по абсурда „ Барселонагейт “ също не стана ясно от диалога със Спецов, а сигналът за къщата в Барселона на БОЕЦ „ престоява в Национална агенция за приходите към този момент повече от година без резултат “, споделя Георгиев.

Случаят потъна и в прокуратурата, като преди месеци държавното обвиняване съобщи, че е получило материали от Испания, касаещи цялата инспекция. Последната информация, която изнесе Прокуратурата по случая е, че 219-те страници на испански би трябвало първо да бъдат преведени, преди да се вземе решение дали да бъде формирано дело.

Не е ясно какво се случва и с инспекцията на произхода на средствата на депутата Делян Пеевски.

„ В началото на февруари на среща с вицепремиера Асен Василев той пое ангажимент да разпореди проверка на Пеевски и компаниите му на база предоставените от БОЕЦ документи, включително и следствието " Пандора " на BIRD.BG. Дни по-късно БОЕЦ и Биволъ внесохме спомагателен сигнал, в който са приложени документи, банкови прехвърляния и информация за офшорни компании ", изясни Георги Георгиев. " До момента нямаме отговор на нито един от сигналите ни. Ще желаеме нова среща с министър Асен Василев ", сподели Георги Георгиев БОЕЦ.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР