НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач

...
НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач
Коментари Харесай

Кадиев: ББР е играчка на властта, НАП - самолетоносач

НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач - взема завоите постепенно и ѝ би трябвало доста време. Съмнявам се, че за два месеца ще има някакъв скок или спад на приходите. Това съобщи пред БНР финансистът, заместник-министър на финансите в държавното управление на тройната коалиция и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев. Той разяснява кадровите промени, направени от служебните министри на финансите и стопанската система.

Кадиев дефинира новите шефове на Национална агенция за приходите – Румен Спецов, и на Агенция " Митници " - Павел Тонев, като хора от системата, а подборът бил добър. По думите му това не може да се назова чистка, тъй като всеки финансов министър има право да назначи екипа, с който да работи.

Според него освободената директорка на Национална агенция за приходите Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на персонални данни от Агенцията:

„ Тогава беше наложително тя да поеме отговорността, а също и финансовият министър “, безапелационен бе Кадиев.

За промяната на Георги Костов като шеф на Агенция „ Митници “ финансистът съобщи, че постоянно е било противоречиво назначението му на този пост:

„ Той в никакъв случай не е трябвало да става началник на „ Митници “, тъй като тя не е Министерство на вътрешните работи, а е една доста строго профилирана активност с доста мъчно законодателство и съвсем цялата ѝ активност е регламентирана от европейски наставления. Целта на Агенция „ Митници “ не е да мачка компаниите и да се бори с контрабандата – това е несъмнено 5% от активността ѝ, 95% е да обслужва компаниите “, изясни Георги Кадиев.

Той разяснява и изнесената от министъра на стопанската система Кирил Петков информация, че Българската банка за развиване е раздала близо 1 милиарда лв. заеми на 8 компании, 4 от които са свързани с Делян Пеевски:

„ Съгласно Закона за кредитните институции, нито една банка не може да дава повече от 20% от капитала си на едно лице или на свързани лица. Подозирам, че тези компании, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл “.

„ ББР е играчка на властта, тя е запас за финансиране, портмоне на доближени на властта, едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - Държавната консолидационна компания, Холдинг ВиК, „ Автомагистрали “. Това са сдружения с голям запас, който се разпределя непрозрачно и нормално стига в чекмеджетата и джобовете на ръководещите “, добави той.

Кадиев акцентира, че в ББР може бързо да стартира смяна като се смени Надзорният съвет и по-късно се постави таван на заемите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР