Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи

...
Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи
Коментари Харесай

Млад майстор на гайди в Калофер вярва, че занаятът му има бъдеще

Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи гайдарския състав в града. Освен че свири на гайда, той се е научил и да създава музикалния инструмент. 
" Нямам подготвени гайди. Хората изчакват несъмнено време, до момента в който из изработя гайдата. Тя лишава най.-малко седмица, в случай че работя всеки ден ", описа Лазаров пред " Хоризонт ".

Когато е на 10 години Наню Лазаров открива гайдата като свое предопределение. Тогава баба му вади от фамилните ракли елементи на гайда, останали в завещание от прародител му. Преди няколко години стартира и да основава гайди. 

Пискун е най-малкият детайл на гайдата, който издава звука, гайдуницата пък издава другите тонове. Ручилото се състои от три елементи и също има пискун. Всяка гайда има и по три главини, свързващи кожата на гайдата към гайдуницата и ручилото. През духалото мехът се цялостни с въздух - посредством клапа, която го пропуща единствено в едната посока. Гайдите се вършат от ярешка кожа. Парчето се слага на струга и се изтънява - по този начин наподобява всекидневието в ателието на Наню Лазаров.

Интересът към гайдите не затихва. Наню Лазаров е безапелационен, че пазар за гайдите има и един младеж умерено може да се устоя от труда си. 

Още за света на обичайния инструмент чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР