Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Америка за

...
Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Америка за
Коментари Харесай

Америка за България е инвестирала у нас 202 млн. долара за 9 години


Нанси Шилър, президент и основен изпълнителен шеф на " Америка за България "

Най-голямата благотворителна организация у нас - " Америка за България ", е вложила в България 202 млн. $ за последните девет години. Само през 2017 година фондацията е вложила в страната 17 млн. $, като със средствата са финансирани 62 плана и начинания. Това стана ясно по време на годишния конгрес на фондацията, който събра в София над 500 нейни сътрудници от цялата страна.

Историята на фондацията потегля от признатия през 1989 година в Съединени американски щати Закон за Източно-европейската народна власт, който може да се оприличи на източноевропейски " План Маршал ". Благодарение на него се основават 10 капиталови фонда в 17 централно- и източноевропейски страни.

Българо-американският капиталов фонд (БАИФ) потегля с капитал от 55 млн. $, разясни Десислава Тальокова, изпълнителен шеф на фондацията. С възвръщаемост от над 800% БАИФ става най-успешният всред всички 10 капиталови фонда, основани през 90-те години. От разпродажбата на активите на фонда през 2009 година се образува капиталът на " Америка за България " в размер на към 400 млн. $.

Всяка година фондацията подарява към 20 милиона $ от общия си капитал, който се реинвестира, с цел да не прекъсва активността на фондацията.

" Няма директна връзка сред фондацията и американското държавно управление, а посланикът на Съединени американски щати е единствено наблюдаващ и няма глас при вземането на решенията от борда на шефовете ", изясни Нанси Шилър, президент и основен изпълнителен шеф на " Америка за България ".

" България има по-голям шанс от доста други страни, тъй като на Балканите има доста малко организации като нашата. Подобни фондове има в Полша, Унгария, Румъния, Албания, Словакия, само че те не вършат същото и нямат подобен огромен размер на финансиране ", уточни Шилър.

И отсега нататък фондацията ще продължава да се концентрира върху шестте си целта – гражданско общество и демократични институции, обучение, изкуства и просвета, културно завещание и туризъм, развиване на частния бранш и обществена сфера, акцентира Шилър.

Тя посочи, че фондацията ще поставя от ден на ден старания за обезпечаване на резистентност на поддръжката за неправителствения бранш посредством поощряване на финансирането от разнообразни донори и сътрудници. Целта е Неправителствени организации у нас да опознаят повече благоприятни условия за финансиране. " Това е сложен и дълъг развой. Ще стартираме пилотни планове на районни фондове, така наречен community funds, в Разград, Враца и Габрово ", сподели Десислава Тальокова.

Най-големият акцент на фондацията е образованието, като в него са вложени над 100 млн. $. " Америка за България " е изключително удовлетворена от плановете си за учебни заведения на бъдещето, от основаната Академия за водачи в образованието, от детския теоретичен център " Музейко ", от Тръста за обществена опция, от плана за Епископската базилика в Пловдив, от реновирането на детската клиника на " Пирогов ", от поддръжката на Български донорски конгрес, от работата на 26 неправителствени организации за бистрота и промяна на правосъдната система и други

И през 2018 година " Америка за България " ще продължи да поддържа гражданското общество. " И отсега нататък доста деликатно ще следим медиите, проблемите със собствеността им и това, че са следени от една група ", уточни Нанси Шилър. " Затова ние ще продължим нашето съдействие с транспарантните медии, с цел да разтеглим тяхната публика ", добави тя.

Освен поддръжката на самостоятелните медии фондацията ще продължи да поддържа акцента си върху правосъдната промяна и битката с корупцията. Ще продължи поддръжката за основания " Антикорупционен фонд ". Ще се подкрепя също гражданското присъединяване и обичайна филантропия.

" Няма да се откажем от нито едно от нещата, които сме подкрепяли в областта на гражданското общество до момента ", уточни Шилър.

" Устойчивостта на гражданското общество е основна за демокрацията. Продължавайте да вярвате в България и нейния капацитет ", съобщи по време на форума посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР