Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на Булгаргаз,

...
Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на Булгаргаз,
Коментари Харесай

НСлС за разследването срещу Александър Николов: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на Булгаргаз

Нанесена е вреда за над 88 млн. лева на " Булгаргаз ", стана ясно от брифинг на Национална следствена служба.

 

Бившият енергиен министър Александър Николов през днешния ден беше на разпит в Националната следствена работа.

 

Повдигат обвинявания на бившия енергиен министър в кабинета „ Петков “ Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов, както и на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов.

Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов снабдител. 

 

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за потребностите на „ Булгаргаз “ от медиатори, в това число от компанията „ МЕТ Енерджи “. Неин управител е бил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на държавната газова компания. 

 

___

 

Националната следствена работа проверява някогашен министър на енергетиката, негов заместител и някогашен шеф на " Булгаргаз " за длъжностни закононарушения, вследствие на които е нанесена вреда на " Булгаргаз " за 88 млн. лева в интервала директно след прекъсването на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022.

 

Това съобщи на брифинг Бисерка Стоянова - следовател в Национална следствена служба и представител на службата.

 

Според следователите казусът е изключително тежък, защото е била застрашена активността на " Булгаргаз " като публичен снабдител и обезпечаването на надеждност и сигурност на доставките.

 

Бившият шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов е упрекнат в умишлена безстопанственост; някогашният енергиен министър Александър Николов - в неупражнен задоволителен надзор на активността на шефа на " Булгаргаз ", а заместникът му - Данаил Николов - в превишаване на правата си по отношение на реда на връзка сред Министерски съвет и " Булгаргаз "

На тримата са повдигнати обвинявания и са с наложена мярка за неотклонение подписка.

 

Александър Николов беше привикан на разпит преди обяд в Националната следствена работа. На излизане от следствието той сподели, че му е повдигнато обвиняване, само че не разяснява какво.

Николов акцентира, че това е разследване от отхвърли му да се огъне под натиска на " Газпром " и съвестта му е чиста.

 

" В рамките на декември 2021 година до 2 август 2022 година е спазван напълно публичния интерес на всички жители ", съобщи той.

Разследването против тримата е формирано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП.

Досъдебното произвеждане се води по две линии:

 

- образуването на формалната позиция на " Булгаргаз " по дълготрайния контракт с " Газпром "

 

- подхванатите дейности от длъжностни лица от " Булгаргаз " и Министерство на енергетиката.

 

" При преценка на събраните доказателства, които са в значителен размер и са оценени на задоволително равнище, може да се направи извод за виновността на съответни лица ", съобщи Бисерка Стоянова.

 

Вижте формалното известие на прокуратурата:

След отчет при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена работа (НСлС) притегли като обвинени А. Н., Д. Н. и Л. Й. по следствие за нанесена вреда на „ Булгаргаз “ ЕАД за над 88 млн. лева

Досъдебното произвеждане е формирано на 30.08.2022 година с разпореждане на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Поради особената фактическа и правна трудност на случая по предложение на СГП с разпореждане на основния прокурор следствието е предоставено на Национална следствена служба, където се организира от екип от следователи.

Предмет на следствието са контракти за доставка на газ и обвързваните с тях условия. В хода му са осъществени голям брой дейности по следствие и са събрани огромен размер доказателства, които наблюдаващият прокурор е решил като задоволителни по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане на обвинени.

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (чл. 219, алинея 4 във вр. с алинея 3 от НК), като А. Н. е притеглен като обвинен за неупражнен задоволителен надзор върху работата на Л. Й., на който е било предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на задоволително грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД.

Д. Н. е притеглен като обвинен за закононарушение по работа – по член 282, алинея 3 във вр. с алинея 2 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката, от действието са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък.

Според събраните досега доказателства вредата от закононарушенията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лева и е настъпила за „ Булгаргаз “ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвиняване вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа е било застрашено осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни Обществен снабдител на природен газ и по този начин е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и инспекцията на доказателства по случая продължава в сходство с условията на закона за осъществяване на цялостно, обективно и всестранно следствие.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР