“Намирайте утеха във всичко. Дори непотребното има утеха: то е

...
“Намирайте утеха във всичко. Дори непотребното има утеха: то е
Коментари Харесай

Балтазар Грациан: Намирайте утеха във всичко.

“Намирайте разтуха във всичко. ”

Дори непотребното има разтуха: то е постоянно. Няма облак без сребърна нишка. За глупците това е шанс. Както споделя поговорката: " Най-хубавото предпочитание е да си късметлия като грозния. " За да живееш повече, добре е да струваш малко. Счупеното стъкло е това, което ни нервира, в случай че не се счупва изцяло. Съдбата наподобява завижда на най-важните хора. Тя награждава непотребността с устойчивост и значимостта с кратковременност. Тези, които са смислени, постоянно ще бъдат в краткотрайна наличност, и персона, която е добра за нищо, би била безконечна или тъй като наподобява, или тъй като в действителност е по този начин. Както за нещастната персона, шансът и гибелта наподобява са заговорничили да я не помнят.

“Бъди деликатен, когато се запознаваш с нещата. ”

Голяма част от живота ни е прекарана в събиране на информация. Сами виждаме прекомерно малко неща, и живеем, вярвайки на останалите. Ушите са задната врата на истината и предната врата на лъжата. Истината по-често се вижда,отколкото чува. Тя рядко ни доближава неподправена, даже още по-малко, когато иде отдалече. Тя постоянно е смесена с страсти, през които минава. Емоцията заразява всичко, до което се допре, правейки го омразно или обичано. Тя постоянно се пробва да ни впечатли по един или различен метод. Бъдете по-внимателен с този, който възхвалява, в сравнение с с критикуващия. Открийте какви скрити подбуди има, какво му куца, с какво превъзхожда. Пазете се от лицемерите и грешниците.

“Бъдете грижлив и образован. ”

Трудолюбието бързо поддържа това, за което интелигентността се мотае. Глупаците обичат да бързат; те не обръщат внимание на спънките и работят невнимателно. Мъдрите нормално се провалят посредством колебливост. Глупаците не се стопират от нищо, умните от всичко. Понякога нещата са преценени тъкмо, само че стават неправилни от безрезултатност и немарливост. Готовността е майка на триумфа. Велико дело е да не оставиш нищо за утрешния ден. Възвишено мото: бързай постепенно.

“Не говорете за себе си. ”

Вие би трябвало или да се възхвалявате, или да се критикувате, което е примирение. Вие показвате липса на добра преценка и ставате противен за останалите. Ако това е значимо сред другари, още по-важно е за високите постове, където постоянно се приказва обществено и където всяка демонстрация на суетливост минава за нелепост. Нито пък е благоразумно да се приказва за присъстващите. Вие рискувате да заседнете в хвалебствие или клюкарствуване.

“Във всяко състояние пазете нещо в запас. ”

Така ще съхраните своята нужда. Не използувайте всичките си гении или не разгръщайте цялата си мощ когато и да е. Дори в знанието дръжте нещо зад тила си — тогава ще удвоите вашите скъпи качества. Винаги би трябвало да има нещо, което да използувате при потребност. Уместният риск се прави оценка и уважава повече от самонадеяната офанзива. Благоразумието постоянно следва щадящ път. В този смисъл също можем да повярваме и в пикантния абсурд: половината е доста повече от цялото.

“Никога не съперничи с някого, който няма нищо за губене. ”

Борбата ще бъде неравна. Единият от състезателите влиза в свадата необременен, тъй като е изгубил всичко, даже и срама си. Той е изхвърлен от всичко, няма по-натам нищо за губене и се хвърля стремително във всички форми на надменност. Не рискувайте в никакъв случай скъпоценната си известност с такава персона. Нужни са години за победа, която може да се загуби за миг, или нещо далечно от значимото. Един мирис скандал замразява доста почтена пот. Праведната персона знае какъв брой доста е заложено. Тя знае какво може да унищожи нейната известност и, тъй като се отдава на подправена невзискателност, напредва постепенно, тъй че предпазливостта има задоволително време да отстъпи. Дори да победи, ще завоюва ли назад това, което е изгубила с излагането си на риск от загуба?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР