Намирането на такси в Рим в днешно време е почти

...
Намирането на такси в Рим в днешно време е почти
Коментари Харесай

Вълната от туристи и горещините разкриха проблем с такситата в Италия

Намирането на такси в Рим в днешно време е съвсем толкоз мъчно, едвам се улови ветровит бриз в залятата от горещина италианска столица.

Докато температурите в града доближават рекордно високи стойности, хора, търсещи такси на централната гара, оповестяват, че би трябвало да чакат повече от час на изгарящото слънце, a стоянките на такситата, пръснати из града, постоянно са пусти, написа " Ройтерс ".
Рим, както и други италиански градове, от дълго време изпитват дефицит на таксита, a мощните таксиметрови лобита се опълчват на напъните за издаване на повече лицензи или цялостно приемане на съперници в предлагането на транспорти като Uber и Lyft.
Но големият приток на туристи,, трансформира казуса в рецесия и поражда подозрения за способността на Италия да се оправи с все по-големите тълпи, които министерството на туризма предвижда, че ще има през идващите години.

Той също по този начин хвърля светлина върху неспособността на страната да се реформира или да се възползва от новите технологии.

" Това не би било задоволително в Съединените щати ", споделя Тейлър Симънс, бавачка от Сиатъл, чакаща на дълга опашка пред централната гара в Рим без отбрана от слънцето. " Като се има поради какъв брой е горещо, човек би си помислил, че ще има доста повече таксита. "

 Вълната от туристи и горещините разкриха проблем с такситата в Италия
© Reuters

Рим има единствено 7800 таксита, без издадени нови лицензи от 2006 година насам, и спомагателни 1000 частни коли чартърен, които също служат като транспортни средства от най-голям клас на Uber. За разлика от това, Лондон има към 19 хиляди таксита плюс 96 хиляди частни транспортни средства чартърен съгласно данни от 2020 година, до момента в който Париж има 18 500 таксита и минимум 30 хиляди лиценза за частни транспортни средства.

" Наистина е мъчно да се намерят таксита и това е проблем освен за туристите, само че и за стопанската система като цяло ", разяснява Андреа Джуричин, транспортен икономист в университета " Бикока " в Милано.

Големи събития

Предишното държавно управление на Марио Драги се опита да реформира бранша, само че се отхвърли от проекта пред шумните улични митинги на гневни таксиметрови водачи, обичайно подкрепяни от консервативните партии, които сега са на власт.

Същото лоби попречва пълномащабните интервенции на Uber в страната с аргумента, че съставляват риск за сигурността на клиентите.
Лидерите в таксиметровия бранш споделят, че са превърнати в изкупителна жертва за многото проблеми с трафика в Рим, и се оплакват, че отвън главните туристически месеци няма да имат задоволително работа за всички, в случай че градският съвет издаде повече лицензи.
" Можем да приказваме за това, само че не можем да пренебрегнем обстоятелството, че линиите на рейсовете и метрото са слаби и че с цел да се лимитират разноските, услугите са понижени или стопират прекомерно рано вечерта ", споделя Лорено Битарели, началник на Радио-таксиметровия съюз на Италия.

Основните линии на метрото в Рим затварят в 21:00 ч. през седмицата заради продължителна работа по поддръжката, до момента в който автобусните услуги са известни с неустойчивостта си и постоянно са наранени от стачки и повреди.

Проблемът се простира надалеч оттатък Рим.

 Вълната от туристи и горещините разкриха проблем с такситата в Италия
© Reuters

Кваме Премпех от Гана е на отмора в Италия със брачната половинка си и трите си деца. Той е чакал повече от час и половина за такси, когато дошъл в Комо в Северна Италия от прилежаща Швейцария. В последна сметка неговият хазаин от Airbnb трябвало да ги вземе.

" Швейцария беше супер ефикасна, само че незабавно щом пресякохме границата, превозът спря да работи ", споделя той, чакайки на опашка в Рим за такси, което да откара него и фамилията до хотел.

" Ясно е, че концепцията за търсене и предложение не съществува в Италия ", добавя той.

 Вълната от туристи и горещините разкриха проблем с такситата в Италия
© Reuters

Правителството прикани тази седмица да стартират диалози с управлението в таксиметровия бранш, с цел да се опитат да разрешат проблемите преди огромни събития, които рискуват да донесат безпорядък и неприятни заглавия за столицата, в случай че не бъдат открити решения.

 Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места

Рим би трябвало да бъде хазаин на голф шампионата Ryder Cup по-късно тази година, който ще притегли голям брой заможни гости в града.

Броят им ще наподобява дребен през 2025 година, когато градът се чака да посрещне почти 30 милиона туристи за Юбилейната година на Католическата черква. Тогава вярващите обичайно се стичат във Ватикана.

" Рим евентуално има една от най-лошите транспортни мрежи в света, счита секторният специалист Джуричин. Няма метод градът да одобри повече хора без огромна смяна. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР