Намирането на дялов капитал продължава да бъде основното предизвикателство пред

...
Намирането на дялов капитал продължава да бъде основното предизвикателство пред
Коментари Харесай

Дискусия на Клуб Investor: Предизвикателствата пред младите предприемачи

Намирането на дялов капитал продължава да бъде главното предизвикателство пред младите бизнесмени в България. Около това мнение се сплотиха специалисти и бизнесмени по време на полемиката Клуб Investor " Предприемачи на бъдещето " , която се организира на 25 септември в София.

Според Момчил Василев , ръководещ шеф в Endeavor, огромният проблем на пазара е неналичието на капитал за развиване на другите стадии на предприемаческите хрумвания. " Преди беше значим банковият заем, в този момент е намирането на дялов капитал и банките би трябвало да намерят инструмент за фирмите, които не имат капитали, само че са перспективни ", разяснява Василев.

В същото време от Българска банка за развиване и Пощенска банка се сплотиха към мнението, че с цел да получат финансиране от институциите, бизнесмените би трябвало да умеят да очертаят доста добре вероятностите на бизнеса.

" За нас е значимо предприемачът да е адаптивен, да проучва средата и да е наясно по какъв начин потребителите ще посрещнат бизнес модела ", разяснява Румяна Иванова , шеф ръководство " Банкиране дребен бизнес ", Пощенска банка.

" Две са главните провокации пред една банка - регулаторните и мотивационните резултати, пред които застават чиновниците ", разяснява Николай Димитров , изпълнителен шеф в Българската банка за развиване. За образец той даде работата с компания от пазара за недвижими парцели, която е по-трудна поради спецификата на пазара, в сравнение с с един стартъп.

Модераторът на полемиката Виктор Манев , съосновател на Impetus Capital, предвижда развиване на фондовете в България, които да влагат средства в частен и рисков капитал и цитира данни от последното изследване на Invest Europe

" В Европа нараства частният капитал, само че в Централна и Източна Европа има спад. Влияние има Brexit, тъй като Англия беше страната с максимален БВП (БВП) от частен капитал, а в този момент е задмината от Дания. В България към 30% е понижен притокът на частен капитал през 2018 г по отношение на 2017 и Гърция ни изпреварва ", съобщи Манев.

Божидар Нейчев , старши съучастник в PwC България, акцентира, че за бизнесмените е значимо да развият бизнеса си с няколко стъпки напред и откакто обмислят бизнес концепцията си, би трябвало да решат и в коя част на света ще я осъществят.

По време полемиката няколко бизнесмени споделиха пътя и компликациите, през които са минали при превръщането на една концепция в сполучлив бизнес. " Ако искаш да имаш несъществуващи неща, би трябвало да ги създадеш самичък ", съобщи Ангел Георгиев , създател и изпълнителен шеф на Sappience.

Воден от персоналния претекст, Николай Пирянков , изпълнителен шеф, Taylor & Hart, също взема решение да сътвори личен бизнес за изработването и продажбата на персонализирани годежни пръстени и брачни халки. Според него най-важното е бизнесмените да намерят вложител, когато към този момент са постигнали триумф.

А съгласно един от най-успешните български бизнесмени Васил Терзиев , съосновател на Telerik Academy, на частния развъдник Campus X и Eleven Venture Fund, рецепта за триумф няма. " Със сигурност има неща, които обричат един план на крах. Например егото на хората, това е най-големият проблем ", безапелационен беше Терзиев.

" Предприемачи на бъдещето " се провежда от Клуб Investor. Генерален сътрудник на събитието е Българска банка за развиване . Дискусията се организира с поддръжката на PwC и Пощенска банка .

Медийни сътрудници на Клуб Investor.bg " Предприемачи на бъдещето " са Bloomberg TV Bulgaria , Dnes.bg , Money.bg и SmartMoney.bg .
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР