Намираме се в патова ситуация втори ден. Някакви наченки за

...
Намираме се в патова ситуация втори ден. Някакви наченки за
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Ескалирането на политическата криза може да роди нов вид управление

Намираме се в патова обстановка втори ден. Някакви първи проблясъци за разговор имаше през днешния ден, само че без резултат. Вече неведнъж стана дума, че без излъчването на ръководител не може да продължи работата на този парламент. Фигурата на ръководителя е знак на болшинството. Това съобщи социологът от Алфа рисърч “ Боряна Димитрова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

По думите ѝ в тази обстановка би трябвало да се смени политическата логичност. „ Продължаваме промяната го споделиха – ГЕРБ е първа политическа мощ и тя би трябвало да излъчи болшинство. Вече би трябвало да се мисли в друга посока, с цел да се излъчи ръководител на Народно събрание – или посредством ротация, или компромисна фигура, или от по-малките политически сили. Ако не се излезе от досегашната логичност, няма да може да се откри решение “, предизвести тя.

Според Димитрова по-големият проблем е, че дискредитирайки се една друга партиите вече дискредитират парламентаризма. Няма да мине доста време преди партиите да се изправят пред обстановката да обезпечават кворум.

„ Проблемът е и парламентарен. В Конституцията не се планува толкоз дълго ръководство на служебни кабинети и такава директна интервенция на президентската институция. Тя навлиза с все по-големи пълномощия и това нарушава салдото сред управляващите. И всичко това поради безплодността на партиите да образуват разговор. Голямата заплаха е дали няма да се стигне до ерозия на парламентаризма “, позволява Боряна Димитрова.

„ Това към този момент е ескалиране на политическата рецесия. Всички виждат, че страната лети към нови избори. Към актуалният миг в тази степен на острота сред партиите демонстрира, че се върви с бързи стъпки към това. Новите избори няма да трансформират значително обстановката. Виждаме и друго, че пртиите от ден на ден приказват на твърдите ядра, разчитат на последващи избори, а безмълвното болшинство остава настрана. Партиите би трябвало да търсят нов метод на взаимоотношение, тъй като е ясно, че към този момент не можем да излъчим твърди болшинства “, изясни социологът.

„ Не изключвам в ескалацията на рецесиите да се роди или нов тип ръководство или еднолично ръководство. Партиите би трябвало да си дадат сметка, че не може да има блокиране на парламентаризма “, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР