Намираме се в началото на четвъртата вълна на COVID пандемията,

...
Намираме се в началото на четвъртата вълна на COVID пандемията,
Коментари Харесай

Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна

Намираме се при започване на четвъртата вълна на Коронавирус пандемията, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Заболеваемостта в страната доближи 30 на 100 хиляди души.

94 са новите случаи на ковид у нас за последното денонощие при направени над 6600 теста. Това сочат данните от Единния информативен портал. Положителните проби са 1,4%.

Снимка: iStock

От 810 от инфектираните са приети в болница, 81 са в интензивни отделения.
През последните 24 часа 9 души са излекуваните, двама са умряли.

Репродуктивното число сега е 1.127, което значи, че 100 души заразяват 112. Това пресметна за bTV математикът проф. Николай Витанов.

По думите му това значи, че обсегът на болестта стартира да се уголемява.
Ако цифрата стане 1,3, тогава стартира дифузното разпространяване на болестта и стартира бързо повишаване на броя на новите случаи. Това става, когато 100 души заразяват 130.

На този декор броят на българите със приключена имунизация надвиши 1 млн. А общо поставените дози са над 2 млн. С една доза е близо 30% от популацията, а с две дози – към 15%.

А евентуално ще бъде нужна и трета доза ваксина. „ Аз чакам това да стане към края на годината, само че с цел да се случи е належащо да има публична смяна на характерността на продукта от самата компания производител, утвърдена от Европейската организация по медикаменти “, посочи доцент Кунчев.

Властите се готвят за всеобщи инспекции съблюдават ли се ограниченията против вируса. По думите на основния епидемиолог ограниченията, изключително на местата с струпване на доста хора, не се съблюдават, което към този момент води и до повдигане на заболеваемостта при младежи и младежи сред 20 и 30 години.

Затова с обща заповед тримата министри на опазването на здравето, на вътрешните работи и на земеделието и храните разпоредиха провеждането на инспекции в Чреноморските и планинските курортите, даже по главните автомагистрали, където се движат най-вече хора. Ще се следи за носенето на маски на закрито, спазването на разстояние и стерилизация.

Здравният министър издаде нова заповед с промени в листата на страните по цветови зони, според който е избран редът за влизане в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР