Намираме се в един от складовете, които използва Минитерството на

...
Намираме се в един от складовете, които използва Минитерството на
Коментари Харесай

Извънредно: Министър Ангелов съобщи за нова К-19 ЗАПОВЕД след 21 декември

Намираме се в един от складовете, които употребява Минитерството на опазването на здравето, от където потеглят персоналните защитни средства и антигенните проби. Това съобщи на ексклузивен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ До края на седмицата ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ близо милион и половина антигенни проби “, съобщи той.

„ До 21-и чакам Комисията от специалисти в Министерство на здравеопазването да завърши работа и да признаем антигенните проби, с които можем при съществуване на клинична картина и позитивен подобен тест, да бъдат приравнени с ПСР тестванията “, сподели Ангелов.

„ Тук се товарят всички бусове на РЗИ. Благодарим на студентите, които оказват помощ в този миг “, добави министърът.

На въпрос дали се чака растеж на броя на инфектирани публично в страната, в случай че и антигените влязат в статистиката, Ангелов отговори:

"Антигенните проби до този миг не са вкарвани в указател. По-натам, в случай че ги признаем за еквивалент на ПСР, ще влязат в статистиката ", сподели той. По думите му след 21-и ще има заповед, с която ще стартира отчитането на антигенните проби.

"В доста страни ПСР и антигена не са приравнени. Ние доста държим на съществуването на клинична картина - когато има температура, болки в гърлото и кашлица и позитивен антигенен тест, тогава да можем да приказваме за съществуването на К-19 ", сподели той.

По думите му, в случай че тестванията се приравнят с ПСР тестванията, то и с антиген даден човек ще бъде карантиниран за 14 дни, а контактните му лица за 10.

"Личните лекари ще могат да вършат антигенните проби или да насочват хората къде да им бъдат направени ", посочи той.

"Днес в 16 часа ще имам среща с шефовете на РЗИ-тата и ще видя тогава какъв е процентът на поискалите да се имунизират медици. Засега процентът е сред 20-48% ", сподели той.

Ангелов призна, че желае да е първият имунизиран, тъй като това съгласно него е отговорност за всеки един доктор. "Ако се върнем обратно във времето, що забележим по какъв начин с помощта на имунизациите сме преодоляли доста инфекции и сме избавили доста животи ", сподели той и добави, че кардинално не попада в групата от медици на първа линия, само че със своя акт желае да покаже, че имунизацията е безвредна и надеждна.

"Българските жители да бъдат спокойни, че имунизациите, които ще дойдат у нас, са минали всички тествания ", сподели той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР