Намираме се в дъното на класацията по корупция в списъка

...
Намираме се в дъното на класацията по корупция в списъка
Коментари Харесай

Калин Славов: Имаме траен проблем с овладяването на корупцията

Намираме се в дъното на класацията по корупция в листата от всички членки на Европейски Съюз, заяви в предаването " Добро утро, България " на Радио " Фокус " Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници “ – България. Той уточни, че сме единствено преди Унгария, за която Европейска комисия даже е сложила под въпрос фондовете, като желае от тях промени против финансиране.   

" Трайна наклонност е в последните 10 години България да се движи в един кулоар сред 41-вата и 44-та функционалност. Това приказва, че имаме дълготраен проблем с преодоляването на корупцията, трайни систематични проблеми и неспособност на институциите, ангажирани с казуса и на обществената среда, да се оправят с него. В Европейски Съюз картината е пъстра. Най-добро представящи се страни са Дания, с 90 точки повече, което е два пъти по-добре от България. На другия полюс сме ние с нашите 43 точки. Тази наша позиция ни поставя в близост до страните, които са на дъното на класацията ", посочи Славов.

Според него, ние сме в обстановка, в която трябва да решаваме базови и съществени въпроси, като корупция по високите етажи на властта, политическа корупция в изборния развой. Трябва да ги решаваме в обстановка на тежка политическа рецесия. Голям набор от самостоятелни регулатори и някои конституционно установени институции, имат към този момент от дълго време изтекли мандати. Това са ВСС, БНБ, Сметната палата, Конституционнияят съд, който също има непопълнена квота. Това основава несигурносту този тип органи. А те са доста значими в инфраструктурата за битка с корупцията, счита още Славов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР