Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и

...
Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19 – XBB.1.5.

Намираме се напълно покрай пика на грипната зараза и след този пик ще стартира намаляване на заболеваемостта. Това сподели вирусологът проф. Радка Аргирова в изявление за предаването „ Тази събота " по бТВ.

В момента областите в грипна зараза са 6, а бяха 8 и надали ще се стигне до оповестяване на национална зараза. Проф. Аргирова подсети, че този път епидемията потегли от изток на запад и цялата страна не беше еднообразно наранена.

Най-силно наранени са най-възрастните над 65 години и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, изясни вирусологът.

Симптомите при грипа настъпват доста бързо, изясни тя - температура, суха кашлица и болки по цялото тяло. Важно е още първоначално да се вземат антивирусни препарати. Не се взимат антибиотици, тъй като те са средства против бактерии, акцентира проф. Аргирова.

В България циркулира към този момент и новият подвариант на COVID-19 - XBB.1.5., удостовери вирусологът. Той е доста по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, само че не протича по тежко, посочи тя.

Проф. Аргирова подсети, че методите за предотвратяване от вирусите са имунизациите, маските и персоналната хигиена. Много е значимо също, когато сме заболели, да не вървим на работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР