Намираме се пред някакъв важен момент, в който трябва да

...
Намираме се пред някакъв важен момент, в който трябва да
Коментари Харесай

Проф. Знеполски за пътя ни след изборите: Или ще бием по неприятеля, или ще продължим демократично

" Намираме се пред някакъв значим миг, в който би трябвало да се вземе решение, би трябвало да се вземе решение по какъв начин ще продължи политическият живот – дали политическият живот ще продължи като една борба за елиминиране на " неприятеля " и определяне на еднопартийно ръководство, или ще продължи по разпоредбите на демокрацията, с разговор, с търсене на вероятни взаимни отстъпки, с взаимно ценене на особености, ползи, вземане предвид с всички участници в политическия развой ", това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Ивайло Знеполски, министър на културата в държавното управление на Любен Беров и Ренета Инджова. Той разяснява темата  какво да чакаме от очертаващият се шестпартиен парламент.

" Аз преди време попаднах в една компания на швейцарски политици и говорихме за политическите системи, и те ми споделиха, че в Швейцария нито един закон не се приема, в случай че няма цялостно единогласие в Народното събрание. Значи диалозите не престават досега, в който се откри формула, която удовлетворява безусловно всички. И аз ги попитах: въпреки всичко нали болшинството е за това, с цел да прокарва някакви свои политики? И те ми дадоха отговор: " Нашият опит е посочил, че даже 10% от популацията, показаното политически население да не е според и да счита, че е неправдив този закон, той ще бъде безполезен, подронван, поставян под въпрос ". Ето това е изкуството, огромното изкуство, което се шлайфа епохи. Но ние би трябвало да създадем първите стъпки ", добави проф.Знеполски.

" Аз самият персонално доста се надявах, че с идването на хора, които познават живота на Запада, които са получили доста положително обучение, млади са, амбициозни и така нататък, ще се вдъхне малко европейски смисъл на нашия политически живот, само че за жалост, наподобява българската традиция, или по-скоро българският ген продължава да съществува и като попадне на родна почва, той се задейства, възпроизвежда се, даже дори по някакъв метод неумишлено ", сподели той.

На въпроса каква би била цената, която българските политици ще платят, с цел да има държавно управление, проф. Знеполски отговори: " Не е нужно да споделяме, че се заплаща цена, би трябвало просто да се разбере какво е належащо да се направи и да се убеди народът, електоралното тяло на съответните партии, че това е належащо и това е положително за България ".

" Социологически видяно, ние си имаме едно сблъскване, което не е единствено политическо, не е ляво-дясно, не е даже и самостоятелно съревнование и ненавист, а конфликт на две култури. Едната просвета е по-традиционна, обвързвана е с родната почва по някакъв метод, малко консервативна, по-бавна. Знаете го българския селяндур – той желае да построи огромна къща, да направи нещо, постепенно, за поколенията, няма огромен небосвод. И въпреки това имаме една съвременна просвета, която е да кажем интернет културата, цифровата просвета. И виждаме, че има едно разединение от съвсем по равно 50:50. Трябва да намерим решение на този проблем, би трябвало да забележим по какъв начин тези две култури могат да си спомагат ", сподели още някогашният министър на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР