Намесата ни в една чужда война не може да е

...
Намесата ни в една чужда война не може да е
Коментари Харесай

Рон ДеСантис определи конфликта в Украйна като „териториален спор”

Намесата ни в една непозната война не може да е приоритет пред националните ни ползи, разяснява губернаторът на Флорида

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, за който към този момент съвсем сигурно се знае, че ще се кандидатира за президент следващата година, стартира да показва обществено позициите и концепциите, които би отстоявал като държавен глава. В изявление, част от въпросник, воден от Такър Карлсън по FOX News, ДеСантис съобщи, че спорът в Украйна е нищо повече от „ териториален спор ”, в който Съединени американски щати няма работа да се меси.

Изказването му идва в подтекста на това, че неотдавна публични лица от Колективния Запад и даже някои от най-либералните медии, започнаха да показват подозрения за това, че Киев може да направи нещо, с цел да отблъсне съветските сили. Всъщност заложеният въпрос беше дали „ отбраната на Украйна е от жизненоважен интерес за Съединени американски щати ”.

„ Не можем да приоритизираме намеса в една ескалираща война на непозната територия пред отбраната на нашата татковина. Съединени американски щати имат доста ползи – да подсигурят границите си, да адресират проблемите с подготовката в армията, да доближат паритет в енергийна сигурност и самостоятелност, да ревизират икономическата, културна и военна мощ на Китайската комунистическа партия. Да се заплитаме от ден на ден в един териториален спор сред Украйна и Русия не е приоритет ”, сподели ДеСантис. Много е евентуално зад думите му да се крие една добре забравена истина – че спорът в Донбас не стартира на 24 февруари 2022 година, а 8 години по-рано под формата на революция, лишила до момента животите на над 14 000 индивида.

We asked every potential 2024 GOP presidential candidate to answer six key questions on the war in Ukraine. As promised, their full responses are below.
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson)
Рон ДеСантис разяснява и сегашната политика на кабинета на Байдън. Той я дефинира като „ разсейваща нацията от значимите проблеми ”. По думите му в „ празния чек, ориентиран към Украйна ” няма никакви условия към Киев, нито сложени цели и отговорности. Според губернаторът на Флорида „ безотговорната ескалация на Вашингтон в Украйна ” е имала резултат да сближи Русия с Китай.

„ Тъй като Китай не се преценява и няма да се съобрази с ембаргото, Русия се радва на растеж в приходите от непознати страни, а Китай – на на ниска цена гориво. Това, дружно с изчерпването на Стратегическия петролен запас у нас и поддръжката към „ Зелената договорка ”, показва ясно, че Байдън просто укрепи доминираната от енергийно произвеждане стопанска система на Русия и смаза още повече нейната военна машина за сметка на джоба на данъкоплатеца ”, разяснява бъдещият претендент за президент на Републиканската партия.

Според ДеСантис, макар че в този момент кабинетът на Байдън отхвърля крайната цел на финансирането на Киев да е промяна на режима в Москва, то траекторията, по която Съединени американски щати се е насочила, води точно натам. Но пък всеки опит да бъде отстранен Путин от власт „ фрапантно ще усили риска от спомагателна ескалация и даже може да докара до нуклеарна замяна ”.

„ Подобна политика нито ще спре гибелта и заличаванията от войната, нито ще докара про-американски конституционалист в Кремъл. Историята демонстрира, че наследникът на Путин евентуално ще бъде още по-безмилостен. А цената на това той да бъде свален от власт, колкото и малко евентуално да е, ще бъде астрономическа ”, сподели още 44-годишният политик.

Към момента огромна част от анкетите с гласоподаватели демонстрират, че за президентската конкуренция в края на 2024 година от Републиканската партия се открояват две съществени номинации – тази на Рон ДеСантис, чийто щат през цялата пандемия бе единственото островче на разсъдъка, и тази на Доналд Тръмп – някогашният президент. Двамата се радват на съвсем равна известност измежду алените гласоподаватели, а социологическите изследвания демонстрират, че даже някои най-вече сини (Демократи) гласоподаватели биха изневерили на политическите си привички в интерес на ДеСантис, защото са разочаровани от гафовете на настоящия държавен глава Джо Байдън.

С изявлението си по адрес на спора в Украйна обаче губернаторът на Флорида показва ясно – политиката на Голямата остаряла партия (GOP) ще бъде ориентирана към преустановяване намесата на Съединени американски щати в „ териториалния спор ” сред Украйна и Русия. Дали Тръмп, който към този момент също е звучен във връзка с „ неверните политики ” на Байдън по отношение на Киев, ще се причисли към този разказ, остава да забележим. Но несъмнено изборите в Съединени американски щати следващата година ще бъдат решаващи за метода, по който ще се развие геополтическата конюнктура за години напред.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР