Намериха ценни стенописи, складирани в бившия филиал на НИНКН, който

...
Намериха ценни стенописи, складирани в бившия филиал на НИНКН, който
Коментари Харесай

Откриха безценни фрески в частен имот

Намериха скъпи фрески, складирани в някогашния филиал на НИНКН, който сега е частен парцел. Това стана при инспекцията, осъществена по гледище на кмета на регион " Централен " Георги Стаменов с присъединяване на специалисти от НИНКН.​

Сред неповторимите находки са фрески от цяла Южна България - църквата в село Енина, метоха в Асеновград, къща „ Аргириади “, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера. " Те ще бъдат реставрирани и експонирани в новата художествена изложба " Капана ", увери през вчерашния ден Стаменов. Проверката беше провокирана от сигнали, че красивата двуетажна постройка на ул. " Петко Р. Славейков " 32 се разрушава.

Сградата, издигната преди 169 години, е известна като къща на Хаджи Драган Калофереца. В момента тя е благосъстоятелност на Пенсионен фонд " Доверие " и е необитаема. Архитектурният монумент на културата беше възложен преди време за филиал на НИНКН. След закриването му през 2005 година тогавашният министър на културата Божидар Абрашев скандално продаде перлата на Стария град на компания " Сириус трейд " за символичната цена от 375 000 лв.. Оттогава след няколко препродажби възрожденската къща стои под ключ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР