Намереният педи години на кораба кокаин Общо шест души от

...
Намереният педи години на кораба кокаин Общо шест души от
Коментари Харесай

Испанският съд оправда 15 души за кокаина на българския кораб Св. Николай


Намереният педи години на кораба кокаин

Общо шест души от 21-членния екипаж на българския транспортен съд " Св. Николай “ бяха дефинитивно наказани от Върховния съд на Испания по обвиняванията за трафик на голямо количество кокаин. Другите 15 души бяха дефинитивно оневинени. Преди пет години целият екипаж на кораба бе задържан, откакто на борда бяха открити три тона дрога. " Св. Николай " е плавал под български байрак от Гана към Ла Коруня, когато е бил спрян на 40 благи от брега и претърсен.

На първите две инстанции бяха приети за отговорни всички членове на екипажа. Сега обаче 2/3 от моряците са оневинени. Върховният съд отсъди, че няма задоволително доказателства, че те са знаели какво се транспортира в трюма.

На 9 години и половина затвор бе наказан дефинитивно капитанът на българския транспортен съд Иван Станчев, който направи цялостни признания на втората инстанция на процеса, заяви профилираният уебсайт maritime.bg. 10-годишни присъди получиха старши-помощник капитанът, вторият помощник-капитан, третият помощник-капитан и основният монтьор. Един от моряците, оказал цялостно подпомагане на управляващите, бе наказан на 6 години и половина години затвор.

Защитата на командния състав не съумява да събори обвиняванията, макар проблемите с ареста на кораба. Съдът бе арестуван в интернационалните води, без единодушието на Република България и в прорез с интернационалното морско законодателство, припомня maritime.bg.

На наказаните, чиято съпричастност към контрабандата е изрично потвърдена, Испания постанова солидарна санкция в размер на 450 милиона евро.

Докато течеше следствието против българските моряци в Испания, в България се водеше редом следствие, което бе прекъснато през лятото на предходната година. Обвинения не бяха повдигнати против Дойчин Дойчинов - притежател на компанията, която е наела моряците. Оказа се, че българската прокуратура няма никакви доказателства против него.

През 2012 година някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда упрекна моряците, че са забъркани в трафика, и разви версията, че родното Министерство на вътрешните работи знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе оповестено, че нашите управляващи са следили кораба три месеца. След задържането на екипажа стартира следствие, по време на което 290 кг от дрогата изчезнаха при грабеж от правосъдния склад в Кадис.

" Държавата не си свърши задоволително добре работата. От началото на процеса настоявахме, че не е допустима съпричастността на целия екипаж. Пет години почтените членове на екипажа бяха в пандизите, за сметка на здравето и фамилиите им. Тази част от екипажа, има цялостно право да търси правата си в интернационалните съдилища “, разяснява пред maritime.bg юрист Владимир Владимиров, който пази част от моряците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР