Намерения за стабилизиране на отношенията вървяха ръка за ръка с

...
Намерения за стабилизиране на отношенията вървяха ръка за ръка с
Коментари Харесай

САЩ и Китай направика крачка напред, но различията остават

Намерения за стабилизиране на връзките вървяха ръка за ръка с признание на разликите на състояла се измежду месеци отсрочване серия срещи на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин.

В графика му ненадейно се появи и китайския президент Си Цзинпин и двамата дадоха поръчка, че схващат потребността да останат единствено противници, не и врагове, с цел да избегнат спор с дестабилизиращи последствия за света.

На срещата - първа аудиенция на американски държавен секретар в Пекин от 2018 година насетне - нямаше пробив. По-късно през телевизия Ен Би Си Блинкен, че даже не е обновено съдействието сред двете армии, спряно от Пекин, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси през август предходната година.

Все отново президентът Си приказва за " прогрес " при срещата в китайската столица, без значение от отхвърли за отваряне на информационните канали сред военните. Като мотив бяха изтъкнати настоящите наказания против Китай (). Двете страни разискаха разликите си за Тайван, чиповете, правата на индивида и войната в Украйна. Блинкен и Си одобриха, че срещите на разнообразни равнища сред делегациите ще продължат.

" Ню Йорк таймс ", че визитата и диалозите на Блинкен проправят пътя за среща на Си с американския президент Джо Байдън, въпреки за нея да са нужни още старания. Двамата не са разговаряли очи в очи от месеци.

Различията да не прераснат в спор

Според държавния секретар двете страни разбирали потребността от стабилизиране, само че това ще изисква още старания. След диалога, траял към 35 минути, първият посланик на Съединени американски щати споделя и че Вашингтон и Пекин основават риска, в случай че разликите не се ръководят, конкуренцията сред двете водещи международни стопански системи да прерасне в спор.

Напредъкът е сложен. Отнема време. И не произтича от едно посещаване, едно пътешестване, един диалог. Надявам се и чакам, че ще имаме по-добри връзки, по-добро ангажиране отсега нататък.
Антъни Блинкен,
държавен секретар на Съединени американски щати

Визитата трябваше да се състои при започване на годината, само че я осуети полетът на шпионски балон над Съединените щати,. Инцидентът задълбочи пропастта, отворена от комерсиалната война от времето на Доналд Тръмп и напрежението към Тайван. Войната в Украйна тласна връзките към ново дъно; през февруари Блинкен сподели на Ван на Мюнхенската конференция по сигурността, че съгласно Вашингтон Пекин разисква даването на оръжия за Русия във войната с Украйна (Китай отрича).

В графика на Блинкен за през днешния ден в същото време нямаше среща със Си Цзинпин: най-малко публично тя бе добавена едвам час преди да се състои. " Със срещата господин Си изпрати обръщение към личния си народ, че държавното управление му протяга ръка към Вашингтон ", Би Би Си.

Без прогрес за Тайван

" Двете страни също реализираха прогрес и реализираха съглашение по някои съответни въпроси. Това е доста добре ", цитира " Ройтерс " думи на Си пред Блинкен на дълга маса, покрита с розови лотоси.

Според него обаче Съединени американски щати не трябва да " накърняват законните права и ползи на Китай " (вероятно предизвестие Вашингтон да се въздържа от интервенция в Тайван, който Пекин още счита за своя провинция). " Ройтерс " цитира и китайска стенограма на срещата на Блинкен с китайския му сътрудник някогашния външен министър Ван И и приемника му Цин Ган, съгласно която първият споделя: " Китай няма пространство за взаимни отстъпки или отстъпки. "

 Тайван против Китай: скритият конфликт на два свята Тайван против Китай: скритият конфликт на два свята

" Стратегическата двоякост " е принцип на Съединени американски щати от няколко десетилетия, създаден, откакто Вашингтон призна Пекин и скъса връзки с Тайван. Според него Съединени американски щати не споделят дали биха дали отговор на военно нахлуване против Тайван. Китай позволява военна намеса при оповестяване на самостоятелност или " външна интервенция " съгласно оповестена предишното лято " Бяла книга ". Същевременно Ван окачестви в понеделник сутринта държанието на Съединени американски щати като " безразсъдна интервенция във вътрешните въпроси на Китай " по тематики като Тайван.

В последната година, изключително след визитата на Пелоси,, въпреки за такива проекти да няма съответни индикации.

 Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света

" Не поддържаме независимостта на Тайван. Продължаваме да се противопоставяме на каквито и да било едностранни промени на статуквото от някоя от страните ", Блинкен в публикувани от Държавния департамент мнения пред медиите след срещите му в Пекин. В тях се показва и че Вашингтон се придържа към отговорността си да " подсигурява, че Тайван е кадърен да се защиитава ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР