Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде

...
Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Нe можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия

„ Намерението на ръководещото болшинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна добитото от България съоръжение за АЕЦ „ Белене ” е следващото доказателство, че през последните години държавната тактиката за развиване на българската енергетика е поредност от спонтанни решения, които обслужват краткосрочни политически ползи, външни и вътрешни. “

Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова. Тя се аргументира още: „ Не можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и недомислени дейности. Подобно решение изправя пред риск икономическото развиване и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на промишлеността и интернационалните ни сътрудници. Не може да се разрешава на карта да се слага националната сигурност на България в гонене на краткотрайни имиджови преимущества. “

Цветелина Пенкова сложи няколко въпроса, касаещи това решение:

„ 1. Може ли да се трансформира проектът за стартиране в употреба на нуклеарна енергийна мощ без единодушие, позволение и лиценз от производителя (в случая Росатом)?

2. В интерес на българската страна ли е да се продава „ небрежно ” енергийно съоръжение от този мащаб, освен това на цена по-ниска от пазарната?

3. Напълно безвредно ли е даването на такова съоръжение на страна, която е във боен спор? “

Тя дава отговор с твърдо НЕ на тези въпроси.

Според нея АЕЦ „ Белене ” може да бъде довършена благодарение на Франция. „ Решение може да се вземе единствено и само след в детайли изследване и предложение за осъществяване на плана. В момента рискуваме да загубим съществено конкурентно преимущество на един към този момент напреднал план. Това се случва в обстановката на сериозна енергийна рецесия в Европа “, разяснява евродепутатът.

 
„ Процедурните хватки на ръководещите и методът на привикване на изключителното съвещание на Комисията  енергетика “от през днешния ден за през днешния ден ” слагат значими въпроси. Защо?

България постепенно, само че несъмнено загърбва предишното си на енергиен център на Балканите. Този план на решение демонстрира неглижиране на потребностите на страната от огромни базови мощности. Това не е изолиран развой, а продължение на неразбираемата позиция на страната ни по значими енергийни планове “, сподели още Цветелина Пенкова. Според нея е

нужен дълготраен небосвод, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата стопанска система през идващите 50-70 години.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР