Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ.

...
Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ.
Коментари Харесай

Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК разбор. Продължава търсенето на черната кутия. Това заяви началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който даде брифинг във Варна за авариралия изтребител.

„ Трябва да потвърдя, че измежду откритите остатъци е открит биологичен материал, който е възложен за ДНК експертиза. Действията ни се насочват най-много към намиране на „ черната кутия " на самолета. Това е основен миг, с цел да може да се проучват аргументите и да може да продължи плановата летателна активност на изтребителната авиация на Българската войска ".

Това съобщи през днешния ден, 10 юни, на брифинг, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на конференция в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна. Той срещна присъстващите публицисти с настояща информация и с хронологията на събитията от 00.45 часа на 9 юни досега, както и с идния ход на интервенцията по търсене на части от самолета и най-много на автоматизираното записващо устройство, регистриращо параметрите на полета, така наречен „ черна кутия ".

„ Реакцията на Военноморските сили е мигновена. Операцията по търсене и избавяне е проведена и планувана във допустимо най-кратки периоди с включването на надводни кораби и вертолети от състава на авиобаза „ Чайка ", съобщи адмирал Ефтимов. Той разясни, че на база на разбора на откритите елементи продължава търсенето в показания регион, където минен ловджия „ Цибър " прави проучване на дъното благодарение на хидрологическата станция, профилирана за откриването на мини и подводни обекти с неголяма отражателна повърхнина.

„ Тази заран са открити и доказани два контакта, за което следва да се извършат спомагателни действия по потвърждаването им. Технологично тези дейности се правят със сонари със непряк преглед и обсег ", уточни началникът на защитата. Той разясни, че тази заран е била проведена среща с представители на профилирани организации и частни компании, които разполагат с нужните софтуерни благоприятни условия. „ Всички те показаха подготвеност да се включат безплатно в стадия по търсене и потвърждаване на откритите от минен ловджия „ Цибър " контакти ", заяви адмирал Емил Ефтимов. Той добави, че на срещата е участвал и специалист от Военновъздушните сили, който е срещнал търсещите екипи с конфигурацията на самолета и въоръжението, с цел да може дейностите по установяването на подводните контакти и изваждането им на повърхността да бъде осъществено при съблюдаване на ограниченията за сигурност. „ Това още един път акцентира какъв брой е виновна тази активност и какъв брой системно и проведено би трябвало да се пристъпи към нея. Тя не може да се обвърже с избран времеви параметър и сме подготвени да я организираме до тогава, до момента в който можем да предоставим достоверни резултати ", съобщи адмирал Ефтимов. За осъществяването на интервенцията е образуван координационен щаб.

Началникът на защитата обясни, че методът ще бъде портативните средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде употребен профилиран транспортен съд, който да служи за плаваща координираща платформа в региона на търсенето, добави адмирал Ефтимов.

В региона на злополуката през днешния ден работят екипажите на минен ловджия „ Цибър ", който изследва хипотетичния регион на рухването, и на корветата „ Бодри ", която обследва региона за намиране на плаващи останки и доказателства, уточни командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Действията на минен ловджия „ Цибър " ще бъдат подсилени с съоръжение за търсене под вода, предоставено от частна компания, а цялостната съгласуваност и управлението на процеса ще се реализират от Военноморски сили. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и компаниите от морския бизнес, които са изразили предпочитание да подкрепят дейностите на Военноморски сили. „ В конкуренция с времето сме, нужни са удобни метеорологични условия за тези комплицирани действия. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкоз по-голям е шансът да допринесем за изясняване на аргументите за случая ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР