Намаляват потоците от лава след голямото изригване на вулкана в

...
Намаляват потоците от лава след голямото изригване на вулкана в
Коментари Харесай

„Имаме два сценария“: Вулканът в Исландия – лавата намалява, но все още има опасност

Намаляват потоците от лава след огромното изригване на вулкана в югозападна Исландия. Все още има заплаха за инфраструктурата, както и за близкото рибарско градче Гриндавик.

Снимка: Reuters

Очаква се лавата да намалее и да спре още през днешния ден или в идващите няколко дни, съобщи геофизикът Халдор Гайрсон.

„ Имаме два сюжета. Може би първият е по-вероятен и това е, че потокът от лава просто ще намалее още повече, тъй като към този момент е излязла много огромна част, която се е натрупала в кората. Затова изригването ще завърши през днешния ден или през идващите няколко дни. Другата опция е потокът от лава да продължи известно време, само че с доста ниска скорост на приключване “, сподели геофизикът  Халдор Гайрсон, доцент в Института по науки за Земята към университета на Исландия.

Видеокадри демонстрират нажежена лава и стелещ се пушек

По думите му скоростта на лавата става все по-ниска и по-ниска.

„ Изглежда, че бариерите, които са построени към града, отклоняват потока към него. По-голямата част от потока се движи на изток от града към морето, тъй че наподобява бариерите в действителност правят работа “, добави Халдор Гайрсон.

Снимка: Reuters

Видеоклип от тази заран сподели по какъв начин лавата тече единствено на няколкостотин метра от Гриндавик – рибарско градче с към 4000 поданици, което беше евакуирано по време на изригването през ноември.

„ Изригването беше много пламенно. Можем да кажем, че излезе доста материал, повече в сравнение с при предходното изригване. Лавата течеше много бързо. Това е четвъртото изригване в тази област от декември насам “, уточни геофизикът.

На видеокадри се виждат фонтани от разтопена канара, които бликат от дълга цепнатина в земята

По думите му честите изригвания не са толкоз рискови колкото продължителното струпване на магма.

„ Има известна възможност да сме при започване на подобен еруптивен интервал и да има изригвания на полуострова през идващите няколкостотин години. Може да има паузи от десетилетия или може би даже 100 или 150 години, само че геоложката история ни споделя, че това нещо може да е наоколо “, добави геофизикът.

Снимка: Reuters

След изригването управляващите следиха лавата, която течеше към геотермалната електроцентрала „ Сварценги “, а близкият геотермален курорт „ Синята лагуна “ още веднъж бе затворен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР