Намаляващият обем на язовир Студена е проблем от лятото. ©

...
Намаляващият обем на язовир Студена е проблем от лятото. ©
Коментари Харесай

Нови арести заради водната криза в Перник

Намаляващият размер на язовир " Студена " е проблем от лятото.

© Георги Кожухаров Специализираната прокуратура уточни още двама отговорни за рецесията с водата в Перник - някогашният шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившяит зам.-кмет на града Севделина Ковачева, която изпълняваше и длъжността кмет от края на септември до края на октомври. Те бяха арестувани през днешния ден за 72 часа, като се чака във вторник Спецсъдът да дефинира дали ще останат в ареста за по-дълго.

Витанов е упрекнат за умишлена занемареност и подписване на неизгодна договорка за разходомера на водата на язовир " Студена ", а Ковачева - за длъжностно закононарушение, оповестиха от прокуратурата като прецизират, че активността на двамата е следваща и сама по себе си " не би предизвикала забележителен дефицит на вода за питейно-битови потребности на над 97 000 души ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи в понеделник, че бедственото състояние в града се удължава. " И през днешния ден имах диалози с управлението на ВиК сдружението. Това, че се чакат няколко дъждовни дни ще усили периода, в който ще взимаме вода от водовземната кула, а не от главния изпускател на язовир " Студена ". Дори и да не завали, съгласно плановете на ВиК вода ще има до месец април. Перничани би трябвало да бъдат спокойни, че няма да има интервал, в който ще останем без вода за питейно-битови потребности ", казаза Владимиров.

Обвиненията

Според обвиняването Витанов не е положил съзнателно задоволително грижи за ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови потребности от " Студена ".

Според спецпрокуратурата счита, че той съзнателно не упражнил задоволителен надзор и върху работата на чиновниците в дружествотo и поради това негово безучастие е последвало прахосване на имущество – вода за питейно битови потребности, постъпила от " Студена " във ВиК мрежата на Перник. Щетите от това действие на обвинения са изчислени на 11 690 000 лева Сумата е цената на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови потребности, които съставляват разпилените 75% от всичката вода за питейно битови потребности в Перник за инкриминирания интервал.
КАПИ i ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ ООД Собствен капитал 7,3 Печалба 0,0 Активи 17,9 Пасиви 10,6 Брой заети 356 Приходи 11,5 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
На шефа на " ВиК-Перник " е повдигнато и обвиняване и за подписване на неизгодни покупко-продажби, свързани с пазаруването и наемането на измервателни уреди на водата в " Студена ". Преди дни прокуратурата разгласява показанията на началника на дирекцията в екоминистерството " Управление на риска от наводнения " Мая Дряновска, която изясни, че водомер на язовира няма и най-малко от края на ноември никой не знае какви количества изтичат от него. Кранът бил чартърен и бил демонтиран от фирмата-собственик.

Севделина Ковачева пък е упрекната, че е била документално известена от шефа на ВиК-Перник за понижения дебит на водоизточниците и на размера в язовира. Тя обаче не била подхванала съответните дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места от община Перник, което е довело до забележителен дефицит и погрешно разходване на водния запас за питейно битови потребности в общината. Тя не била изпълнила служебните си отговорности по Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, прецизират от прокуратурата.

Събраните досега доказателства сочат, че от дейностите на двамата упрекнати не са могли да настъпят директни вреди, довели до водната рецесия в Перник и района. Тяхната активност се явява следваща във връзка с загубата на вода за питейно-битови потребности от бент. " Студена " и сама по себе си (без противоправните дейности на обвинения Нено Димов) не би предизвикала забележителен дефицит на вода за питейно-битови потребности на над 97 000 души.

Предисторията

Витанов беше шеф на ВиК оператора от 2014г. до ноември 2019г. От показанията на очевидци пред прокуратурата стана ясно, че той е уведомил общината и регионалната администрация за намаленото равнище на язовира месеци преди този момент, само че не са подхванати дейности. Оставката му беше поискана при въвеждането на водния режим в града.

Ковачева е отпред на община Перник от края на септември, до момента в който някогашният градоначалник, Вера Церовска, е била в акция за локалните избори. Церовска се кандидатира за втори мандат от ГЕРБ и загуби изборите против претендента на Българска социалистическа партия Станислав Владимиров.

Обемът на язовир " Студена " обаче понижава от юли, сочи информация в ежемесечните графици на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Ако в действителност равнището на язовира не се мери, то казусът може да е даже от по-отдавна.

Принципал на ВиК Перник е районното министерство, а ръководител на ВиК асоциацията е регионалният шеф. Това беше Ирена Соколова, само че тя подаде оставка още при започване на водния режим.

Другият упрекнат

На 10 януари Специализираната прокуратура повдигна обвиняване и на към този момент някогашния екоминистър Нено Димов, още веднъж за умишлена занемареност. Всеки месец министърът на околната среда и водите подписва график за прилагане на вода от комплексните язовири, като с тези документи се прецизира какъв брой вода ще се употребява за питейно-битови потребности и какъв брой за промишлени. Тезата на прокуратурата е, че Димов е трябвало да поправя този график и да не утвърждава количества за потребностите на индустрията, т.е. на " Стомана Индъстри " и " Топлоелектрическа централа - Перник " още от януари 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР