Намаляването на въглеродните емисии в тежката промишленост е трудна, но

...
Намаляването на въглеродните емисии в тежката промишленост е трудна, но
Коментари Харесай

Замърсяване! МАЕ с насоки към Г-7 за намаляване на емисиите от тежката промишленост

Намаляването на въглеродните излъчвания в тежката индустрия е сложна, само че значима задача, съгласно Международната организация за силата (МАЕ), която предложи през днешния ден на страните от Г-7 да финансират софтуерни демонстратори или да поддържат търсенето на по-щадящи природата практики, съобщи Франс прес.

Агенцията, чиято централа е в Париж, разгласява отчет по искане на Германия в границите на нейното председателство на Г-7, групата на седемте най-развити стопански системи, които съставляват 40 % от международната стопанска система и отделят 25 % от въглеродните излъчвания от енергийната система.

Тежката индустрия (химия, цимент, черна металургия) е основен бранш в битката с климатичните промени, защото към момента е огромен консуматор на въглища и газ. Той емитира 6 милиарда тона въглероден диоксид годишно, което е над една шеста от излъчванията от международната енергийна система.

" Ще бъде невероятно да се реализира въглеродна индиферентност, без да се понижат фрапантно излъчванията от тежката индустрия и стопанските системи от Г-7 имат по едно и също време отговорността и шанса да изиграят водеща роля ", акцентира изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Тази цел обаче се сблъсква със забележителна спънка: технологиите за понижаване на излъчванията в съответните браншове към момента не са доста напреднали и са на стадий прототипи или демонстратори.

Силната конкуренция на интернационалните пазари също оставя прекомерно малко поле за финансово маневриране на фирмите, с цел да влагат.

В отговор на тези усложнения МАЕ насочва десетина рекомендации към Г-7.

Агенцията предлага на първо време във всяка страна членка до 2025 година да се сформира пътна карта, с цел да се дефинират ясни стадии и цели на промишлеността по пътя на декарбонизацията.

Тя предлага и финансиране на портфолио от софтуерни демонстратори с минимум два или три или три метода на нискоемисионно произвеждане по едно и също време в стоманодобива и производството на цимент.

Друга тенденция е поощряване търсенето на по-щадящи природата артикули, да вземем за пример с дълготрайни държавни контракти. МАЕ също така предизвиква включването на циментодобивния бранш в идната климатична конференция COP27 в Египет, откакто полемиките по отношение на стоманодобива на конференцията COP26 в Глазгоу бяха избрани като плодотворни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР