Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно

...
Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно
Коментари Харесай

Иван Иванов: Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно на цената на топлинната енергия

Намаляването на цената на природния газ ще се отрази удобно и води към опазване или минимално покачване на цената на топлинната сила. Това сподели пред публицисти ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов след привършване на съвещанието на Комисията. " Крайната оценка ще бъде направена, когато на 1 юли т.г. КЕВР се произнесе с ценовите си решения “, добави Иванов.

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране, в профилиран състав " Енергетика “, разиска отчет по отношение на импортираното на 13.03.2023 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец април 2023 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите, отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. В откритото съвещание участваха представители на сдружението.

След разбор, направен въз основа на показаните от " Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета се предлага цената на природния газ от 1 април 2023 година да бъде в размер на 102,26 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Предложената цена включва съставния елемент " цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността " социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище " Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В заявката на " Булгаргаз “ се съдържат цените на обособените снабдители и размера на количествата природен газ. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от няколко източника.

В ценовия микс за м. април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България – Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението в страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година " Булгаргаз “ е сключил за м. април два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Договорите са подписани след тръжна процедура при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител за м. април - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

" Към днешна дата цената на природния газ на " Булгаргаз “ за месец април би била малко над 98 лева за MWh или с над 8 % по-ниска от досегашната, съобщи на откритото съвещание изпълнителният шеф на публичния газов снабдител Деница Златева. Прогнозата на " Булгаргаз “ за месец май е за още по-ниска цена – почти 88 лева за MWh, само че евентуално ще бъде ревизирана. Газовото сдружение е осигурило нужните количества природен газ за клиентите си до края на 2023 година съобщи Деница Златева. В отговор на подложен въпрос от ръководителя на регулаторната комисия тя посочи, че няма заведено арбитражно дело от " Газпром “ против " Булгаргаз “.

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов изиска спомагателни уточнения във връзка със мнението на работодателските организации, че цените, по които " Булгаргаз “ продава синьото гориво на клиентите си, са с 40 % по-високи от тези на нидерландската газова борса TTF. В отговор Деница Златева посочи, че " Булгаргаз “ обезпечава на клиентите си природен газ за цялостен месец напред, а бизнесът се базира на дневни спот цени. Тя уточни също, че внасянето на заявката в КЕВР е съпроводено с съответните контракти за доставки до клиентите. Като спомагателен фактор бяха изтъкнати и по-високите разноски на сдружението, свързани с доставките на LNG.

" Намаляването на цената на природния газ ще се отрази удобно и води към опазване или минимално покачване на цената на топлинната сила. Крайната оценка ще бъде направена, когато на 1 юли т.г. КЕВР се произнесе с ценовите си решения “, съобщи пред публицисти ръководителят на Комисията доцент Иван Иванов.

Комисията продължава работата си по следствие на постъпилите сигнали за нарушавания на разпоредбите на борсовата търговия на електрическа енергия, според Регламент РЕМИТ. До момента са глобени шест сдружения с санкции на обща стойност над 1 млн. 250 хиляди лева, а единствено преди дни регулаторът одобри ново решение във връзка с едно енергийно сдружение. " По мотив на последното ни решение Агенцията за съдействие на енергийните регулатори /АСЕР/ излезе със особено известие, с което приветства това решение на КЕВР по отношение на осъществена операция на българския пазар за електрическа енергия на едро. Агенцията оказва изключителна помощ на Комисията, като в хода на цялото следствие беше поддържана непрекъсната връзка, в това число ни беше предоставена и методическа помощ “, съобщи доцент Иван Иванов.

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.04.2023 година " Булгаргаз “ ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.април. Данните ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари, настоящия валутен курс, както и изискванията по подписаните контракти за доставка. Същия ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месец април, по която " Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР