Намаляването на таксите, плащани от мобилните оператори за радиочестотния им

...
Намаляването на таксите, плащани от мобилните оператори за радиочестотния им
Коментари Харесай

Асоциация настоява за отваряне на мрежите на мобилните оператори за виртуални такива

Намаляването на таксите, плащани от мобилните оператори за радиочестотния им набор, да бъде обвързано с отваряне на мрежите им за виртуални мобилни оператори. За това настоя Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).

Позицията на БАБТО е по отношение на решението на служебното държавно управление да понижи с 40% еднократните такси, против които трите мобилни оператора ще получат нови честоти в спектъра 700 и 800 MHz за развиване на 5G мрежите си.

 Кабинетът понижи с 40% еднократна такса за телекомите, с цел да влагат в 5G мрежи Кабинетът понижи с 40% еднократна такса за телекомите, с цел да влагат в 5G мрежи

От БАБТО акцентират, че Комисията за контролиране на известията (КРС) би трябвало да обвърже лицензите на мобилните оператори за нови честоти със обвързване те да позволен различни оператори до мрежите си. Според асоциацията това ще усъвършенства конкуренцията на пазара за телеком услуги в България и ще отбрани дребните и междинни компании от заплахата страната да ги сложи в неравностойна пазарна позиция по отношение на трите огромни мобилни оператора " Виваком ", " А1 " и " Йеттел ".

От асоциацията показват, че намаляването на таксите " ускорява опасенията, че трите мобилни оператора получават финансова поддръжка от страната ", тъй като това ще докара до доста понижаване на разноските им.

" Вярвам, че в случай че страната дава сериозен стопански тласък (бонус) за развиването на този бранш, тя би трябвало да одобри и нужните стъпки, с цел да ускори конкуренцията в него, като сътвори условия за действието на
виртуални мобилни оператори. Това би довело до по-ниски цени и по-качествени услуги освен на мобилните,
само че и на закрепените услуги. Сега България е единствената страна в Европа и съвсем в целия свят, в която виртуалните мобилни оператори не съществуват, и от това губят най-много потребителите ", акцентира ръководителят на БАБТО Ангел Василев.

Неотдавна Върховният административен съд (ВАС) постанови, че началото на търга за 3.6 GHz честотите за 5G мрежите през 2021 година е извършено в прорез със закона. Във връзка с това от БАБТО допълват, че в случай че този търг се рестартира, това също ще даде опция в новата процедура да се заложи изискване мобилните оператори да отворят мрежите си за различни снабдители.

Виртуалният мобилен оператор дава безусловно идентична гласова услуга по GSM технология, каквато дава всеки един от мобилните оператори, в обсега на мрежата на мобилния оператор. Използва се единствено преносната мрежа на мобилния оператор, като всичко останало, в това число ръководството на услугата, правенето на сметките и обслужването на клиентите става от виртуалния мобилен оператор. Той се основава на идеологията за споделения запас, вместо всеки оператор да би трябвало да построява лична радиомрежа. Идеята е, че върху радиомрежата в действителност могат да се дадат канали или потенциали на повече от един оператор, с цел да я употребяват и да могат да дават мобилни услуги, които са изцяло идентични с мобилните услуги на " Виваком ", " А1 " и " Йеттел ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР