Намаляването на профилираните паралелки във Враца е само за СУ

...
Намаляването на профилираните паралелки във Враца е само за СУ
Коментари Харесай

Вълчев: Намаляването на профилираните паралелки във Враца е само за две училища

Намаляването на профилираните паралелки във Враца е единствено за СУ " Христо Ботев " и за ПМГ " Акад. Иван Ценов ". Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос, обвързван с промените в СОУ " Христо Ботев " в Враца. Миналият месец родители на възпитаници от учебното заведение излязоха на митинг пред постройката на регионалната администрация против подготвяния план за държавен план-прием за образователната 2018/2019 година, защото той планува увеличение на професионалните паралелки за сметка на профилираните.

" Предложенията за държавен планов банкет в учебните заведения са свързани с броя на учениците, завършващи главно обучение, със тактиките, прогнозите, стратегиите и проектите за развиване на общината и региона. Неблагоприятни условия за района са и възходящите процеси на емиграция в чужбина и към по- огромните градове на страната ", стимулира измененията Вълчев.

" Направените оферти за понижаване на профилираните паралелки са вследствие на това, че броят на учебните заведения на територията на общината е 20, като доминират междинни. Броят на завършващите главно обучение през образователната 2017/2018 година е 579 възпитаници. Възможният брой паралелки за община Враца за 2018/2019 година е сред 23 и 26 паралелки, като се регистрира фактът, че аплайват възпитаници и от прилежащи общини. Балансирането е ориентирано в посока повишение качеството на образование. Трябва да насърчим дебата на локално равнище и да чакаме там да бъде реализиран нужният консенсус ", изясни още той. Вълчев бе безапелационен, че министерството организира поредна политика във връзка с професионалното и профилираното обучение и в никакъв случай не ги е противопоставяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР