Намаляването на карантината от 15 на 10 дни е заради

...
Намаляването на карантината от 15 на 10 дни е заради
Коментари Харесай

И министерства искат от МЗ срок от поне 5 дни за промяна на мерки

Намаляването на карантината от 15 на 10 дни е поради по-лекото превозване на новия вид на ковид - Омикрон. На първото съвещание на Националния пандемичен комитет, който се организира през вчерашния ден, всички страни са поискали от Министерство на здравеопазването най-малко пет дни по-рано да се оповестява какъв нов вид ограничения ще се вкарват в страната - това е изключително значимо за туризма, културата и за стопанска система като цяло. Това съобщи пред бТВ Весела Кондакова, зам.-министър на културата, която е член на комитета.

Във всеки миг новата заповед за периода на карантината би трябвало да влезе в действие. През цялото време е обсъждано, че българските ограничения са най-меки в Европа, само че имаме огромен проблем с равнищата на имунизация.

Има вътрешно ведомствен комитет, който ще се занимава със здравни тематики, концепцията е да може още по-оперативно да се работи и да осведоми в случаи на смяна. Кондакова разяснява още, че се чака огромна група английски туристи и се упорства те да бъдат изследвани преди да влязат в страната, само че туроператорите оказват напън върху здравните управляващи, че за тях три дни е малко време за организация, въпреки всичко управляващите са изискали изработка на PCR на чужденци на влизане в страната.

По отношение на сферата на културата не е желано съответно предложение, само че зам.-министърът е показала, че при следващо затваряне ще има огромен удар върху учебните заведения по културата и висшите образователни заведения по просвета, както и това, че работещите в театралните изкуства са затруднени.

Пандемичният комитет е решил още, че учебните заведения ще се затварят последни. " Самите проби са с висока степен на надеждност, ще се работи върху това дали вярно се вземат пробите, стремежът е учебните заведения да затворят последни ", заяви тя. Заседанията на Националния пандемичен комитет ще бъдат един път седмично, в случай че се постанова и два пъти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР