Намаляването на инфлацията за пореден месец трябва да е по-осезаемо,

...
Намаляването на инфлацията за пореден месец трябва да е по-осезаемо,
Коментари Харесай

Управителят на БНБ с важни новини за влизането ни в еврозоната

Намаляването на инфлацията за следващ месец би трябвало да е по-осезаемо, с цел да може България да получи позитивна оценка в Конвергентния отчет на Европейската комисия и по този начин да влезем в еврозоната. Това излиза наяве от думите на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, който даде изявление пред специфичният делегат на Българска телеграфна агенция във Вашингтон.

-От позицията на конвергентния отчет понижението би трябвало да е по-осезателно.

Ако инфлационният аршин, който е определян като единствения, който страната ни не покрива, не бъде изпълнен през юни, смятате ли, че това е допустимо да стане по-късно тази година, тъй че да се присъединим от 2025 година, въпреки не в нейното начало?

- Да, това е вероятен и на този стадий по-вероятен сюжет ", изясни Радев.

Радев още един път разяснява ролята на бюджета при намаляването на инфлацията. От думите му излиза наяве, че политиката, която се води от страната е в тъкмо противоположната посока.

" Бюджетът би трябвало да е антицикличен или казано по различен метод - антиинфлационен, какъвто сега той не е. Глобалният, а и нашият личен опит демонстрира, че най-добре това може да бъде реализирано посредством ограничения за дейно ръководство и надзор върху разноските ", сподели шефът на Българска народна банка.

По думите му, вероятно нарастване на налозите у нас не би асъдействало за понижаване на инфлацията, а за нарастване на сивия бранш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР