Намаляването на доставките на газ отприщи енергийната криза в Европа.

...
Намаляването на доставките на газ отприщи енергийната криза в Европа.
Коментари Харесай

Колапсът е близо: Русия е готова да лиши Запада от стратегически суровини

Намаляването на доставките на газ отприщи енергийната рецесия в Европа. Сега се притесняват, че Москва може да спре износа на метали и нуклеарно гориво, което ще докара до потрес на стоковите пазари и заличаване на производството.

Какво следва

Анализаторите на „ Ситигруп “, една от най-големите европейски банки, предизвестяват, че Русия напълно не е изчерпала опциите за оказване на напън върху Европейски Съюз: „ Със задълбочаването на спора доста набъбнаха рисковете от ограничение на доставките на цветни метали и нуклеарно гориво. Това ще сътвори дефицит на пазара и ще увеличи цената на сериозните артикули “.

Западът не наложи наказания на тези категории първични материали, които се употребяват необятно в промишлеността и енергетиката. Но е единствено въпрос на време.

Така в Съединени американски щати от 10 март е в действие 200% мито върху съветския алуминий и изделията от него. С това Белият дом поддържа личните си производители.

Русия изпраща в чужбина 400-500 хиляди тона алуминиеви артикули годишно. Загубата е незначителна. Освен това има и други пазари, да вземем за пример в Азия.

Стабилен поток

Китай съвсем удвои покупките си за една година: съгласно китайските митници от март 2022 година до февруари 2023 година 538,6 хиляди тона пречистен алуминий са пристигнали от Русия (плюс 94 % на годишна база).

Ако Пекин продължава по този начин, той ще се трансформира в мощна въздушна възглавница за Москва, показват анализаторите. И потокът от алуминий към Китай, явно, ще пораства.

Китайците внезапно понижиха вноса на леки метали от други страни. Фабриките в Югоизточна Азия бяха съществени снабдители, само че понижиха производството заради по-високите цени на силата.

Руските стоманодобивни компании завладяват азиатския пазар, предлагайки доста атрактивни цени, отбелязва „ Блумбърг “.

Русия е водещ състезател на международния пазар на метали. По-специално, тя създава съвсем една четвърт от паладия, нужен наред с други неща, в автомобилните каталитични конвертори. Делът при алуминия е 15%, платината е 11.

Може да се натисне

Някои западни компании се преценяват с по този начин наречените самосанкции - те непринудено се отхвърлиха от съветските доставки. Поради това суровините към този момент са поскъпнали.

Експертите предизвестяват, че всевъзможни ограничавания от страна на Москва върху износа на цветни метали ще провокират потрес на стоковите пазари, ще нарушат световните вериги и ще основат проблеми за производството.

Превръщането на металите в геополитическо оръжие не е надалеч “, считат анализатори от отдела за изследване на стоковите пазари в Европа, Близкия изток и Африка.

Както прецизира самостоятелният промишлен специалист Леонид Хазанов, Русия в действителност е в положение да прекъсне доставките на първични материали за Европейски Съюз. Но това ще бъде последна и добре премислена мярка, с цел да не навреди на локалните металурзи.

Има от какво да се опасяват

В този случай Европейски Съюз го чака железен колапс.

От една страна, европейската металургия, изключително алуминиевият, се сблъска предходната година с високата цена на енергийните запаси, което докара до спад в производството. От друга страна, не е в положение да задоволи напълно търсенето на цветни метали.

„ Например, паладий на практика не се създава в Европейски Съюз и без него автомобилната промишленост ще се срине. Замяната на паладиеви катализатори с платинени няма да промени ситуацията: най-големите производители, по-специално в Южна Африка, страдат от спирания на електрозахранването, доставките са понижават и не може да получат задоволително за всички “, акцентира Хазанов.

Ядрено гориво

В инструмент за напън, предизвестява „ Ситигруп “, може да се трансформира и нуклеарното гориво. Русия, която има впечатляващи ресурси от уран и солидни мощности за преправка, е един от най-големите експортьори в тази стратегическа промишленост.

И в очакване на идващите западни наказания цените към този момент скочиха до рекордни равнища.

През 2022 година съветският експорт на нуклеарно гориво и технологии се е нараснал с повече от 20 %. Продажбите в Европейски Съюз са на тригодишен връх. Това не е изненадващо: въпреки всичко атомните електроцентрали би трябвало да бъдат захранвани с нещо.

„ Разбира се, може да си купят нещо от Казахстан, Узбекистан, Австралия, Канада или Намибия, само че това несъмнено не е задоволително “, споделя Хазанов.

Русия няма от какво да се тормози. Износът се уголемява във всички направления – от Египет и Иран до Китай и Индия. Анализаторите акцентират, че не става въпрос единствено за пари, само че и за политическо въздействие, което се образува за десетилетия напред.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР