Намаляването на дефицита е в главата на тези, които го

...
Намаляването на дефицита е в главата на тези, които го
Коментари Харесай

Каримански: Повече от сигурно е, че Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър

Намаляването на недостига е в главата на тези, които го споделят. Ние няма потребност да прилагаме стимулиращи ограничения от позиция на бизнеса. Това съобщи Любомир Каримански в предаването “Денят онлайн ” по Нова нюз.

Ясно е, че няма потребност да прилагаме стимулиращи ограничения от позиция на бизнеса за понижени ставки по Данък добавена стойност или тласъци в енергетиката и обществената система. От Коронавирус времето имаме Данък добавена стойност и обществени подпомагания. Как скритите дефицити ще бъдат овладяни. Трябва да си отговорим по какъв начин ще бъде понижен импортираният от служебният кабинет недостиг. Как скритите дефицити ще бъдат понижени, попита Каримански.

Според него пенсиите няма да спрат на 10 юни, когато изтича така наречен удължителен закон за бюджета. " В бюджета на ДОО постъпват доходи, които могат да решат ситуацията на пенсионерите и да си получат пенсиите. Това може да бъде правено до миг, в който се наложи да има трансфер от държавния бюджет към този на ДОО - най-малко за два месеца. В началото може да се употребяват средствата от Национален осигурителен институт, а след гласоподаване на постоянен бюджет, прехвърлянията може да бъдат изплатени към Здравната каса. Ако няма удължителен закон, не могат да бъдат изплащани само прехвърляния към ДОО ", разяснява Каримански.

По думите му е повече от несъмнено, че Асен Василев ще бъде препоръчан за финансов министър.

Бюджетът като един проект – е публичен контракт сред жителите и страната. Трябва да бъде благонадежден, явен, транспарантен и наличен. Нито имаме изясненост, нито имаме вяра, че ще бъде наличен за жителите. Тази тематика беше изместена от политическите. “Продължаваме смяната ” и ГЕРБ споделиха, че ще договарят всичко транспарантно и ясно. През поседните три денонощия разбрахме ли какъв брой транспарантно се случват диалозите. Не разбрах нито една транспарантна мярка, която да залегне като основа на бюджета. Ние гадаем, чудим се какво е станало. Въпросът е за какво няма транспарантни договаряния. Нали искахме смяната да пристигна с прозрачността и жителите да гледат какво се случва в политическия живот, уточни Каримански.

През 2022 година получихме 2,8 милиарда по ПВУ, а похарчихме 100 млн. Останалите 2 милиарда и половина не сме похарчили, би трябвало заложените разноски да се случат през 2023 година, напомни още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР