Намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа

...
Намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа
Коментари Харесай

Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги

Намаляването на Данък добавена стойност върху книгите е факторът, оказал най-голяма поддръжка за книжния бизнес през 2020 година Това считат 74.6% от участниците в анкета, извършена през февруари от Асоциация " Българска книга " измежду 63 книгоиздатели и книготърговци у нас.

Другите ограничения в помощ на сектора - акциите за зареждането на библиотечните фондове и стратегиите на Национален фонд " Култура ", са посочени като ефикасни надлежно от 20% и от 7,9% от интервюираните.

С най-негативно въздействие върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците показват затварянето на моловете (52.4%), цялостната понижена покупателна дарба на потребителите (47.6%), както и непровеждането на най-голямото книжно ревю в страната - Софийския интернационален панаир на книгата (44.4%).

Тази е повода съгласно 54% от запитаните за по-малкия брой издадени заглавия по отношение на планувания за 2020 година

Като наклонност за миналата година се обрисува растежът в онлайн продажбите - 68% от интервюираните имат покачване на продажбите от личния си онлайн магазин по отношение на продажбите от книжарници. 49% от участниците в изследването обаче настояват, че делът на продажбите посредством личен електронен магазин е едвам 10% от общия дял на приходите през 2020 година

Припомняме, друго изследване на Асоциация " Българска книга ", извършено през декември 2020 година, регистрира сред 20% и 30% спад при продажбите на книги поради пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР