Намаляването на бюджета за пожарникарите и за спасителите застрашава човешки

...
Намаляването на бюджета за пожарникарите и за спасителите застрашава човешки
Коментари Харесай

Огнеборец: По-малко пари за пожарникари и спасители - повече жертви

Намаляването на бюджета за пожарникарите и за спасителите заплашва човешки животи . За това сигнализираха от Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец ".

Повод за тяхната позиция е оповестеното в Държавен вестник от петък 07 декември 2018 година Постановление на Министерски съвет № 273 за одобрение на вътрешно обезщетени промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г, с което се лишават близо 7 млн. лева от така и така оскъдния бюджет на дирекцията за тази година .

 Министерство на вътрешните работи търси 250 пожарникари, спасители и водолази
Министерство на вътрешните работи търси 250 пожарникари, спасители и водолази

Трябва да имат единствено българско поданство, да не са осъждани

Нито едно от политически управления на ведомството, управлявали го през последното десетилетие, не е изпълнило отговорностите, предоставени му със закон, безапелационни са синдикатите.

В тези отговорности на работодателят би трябвало да обезпечи здравословни условия на труд на чиновниците си. Липсата на годни защитни дрехи и уреди за пожарникарите и спасителите усилва риска от професионални болести .

Някои от тях са нелечими и неслучайно в отчетите по заболеваемостта на чиновниците от Министерство на вътрешните работи не попада статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители.

 С бюджет 2018 Министерство на вътрешните работи покрива заплатите на пожарникарите
С бюджет 2018 Министерство на вътрешните работи покрива заплатите на пожарникарите

Близо 300 души не доближават за пълноценно действие на пожарните екипи

В резултат на безхаберието на управленията на Министерство на вътрешните работи, болшинството от пожарникарите и спасителите са оборудвани със остарели и негодни за приложимост защитни средства и са принудени да ги закупуват сами.

Недостигът на пари за поддържане на наличната техника, в това число и закупената по европейски стратегии, основава предпоставки за забавена реакция при зародили катастрофи и риск за живота и здравето на жителите , както и огромни материални загуби .

Въпреки слагането от наша страна на проблемите, наподобява няма воля за решаването им от политическото управление на Министерство на вътрешните работи , споделят огнеборците и спасителите.

 Пожарникари на митинг против неналичието на пари за службата и ниските заплати Обновена
Пожарникари на митинг против неналичието на пари за службата и ниските заплати

Протестират и против закриването на пожарникарски служби

От Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец " упорстват плануваните в оскъдния бюджет за съответната година средства да бъдат употребявани по предопределение - за потребностите на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Министерство на вътрешните работи.

Така ще има опция за съответно обезпечаване на пожарната сигурност и отбрана на популацията при бедствия и изключителни обстановки . Ще се даде опция за смяна на нормативната база, само че не по-късно от месец април 2019 година. По този метод ясно ще бъде организиран въпроса чие е задължението по обезпечаването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите .

От профсъюз " Огнеборец " упорстват да бъде основан фонд за акумулирането на средства, посредством който в допълнение да се дофинансира структурата на пожарникарите.

 Пожарникарите стачкуват против закриването на 12 служби
Пожарникарите стачкуват против закриването на 12 служби

Закрият ли се служби, чиновници ще изоставен, ще се получи вакум и ще се стигне до липса на хора

Припомняме, преди да се влеят в Министерство на вътрешните работи спасителите - водолази, сапьори и други рискови експерти бяха в " Гражданска отбрана ". След закриване на тази организация те се сляха с пожарникарите.

Още преди десетина години се е случвало да се забави началото на избавителна акция поради липса на уместно облекло за водолази , спомнят си някогашни спасители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР