Намаляване на доплащането за пациентите и разширяване на профилактиката. Това

...
Намаляване на доплащането за пациентите и разширяване на профилактиката. Това
Коментари Харесай

Кандидатът за шеф на НЗОК ще работи за по-малко доплащане и повече профилактика

Намаляване на доплащането за пациентите и разширение на профилактиката. Това ще бъдат част от целите на бъдещия шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев, който беше изслушан в сряда в парламентарната здравна комисия. Салчев е единствен претендент за поста, препоръчан от ГЕРБ и има богат опит на разнообразни управнически позиции в опазването на здравето през годините. Салчев беше внимателен в експозето си пред депутатите, отговаряйки уклончиво и с уточнението, че ще работи в границите на настоящите правила и закони и в съгласуваност с останалите институции в бранша и законодателите.

Подобряване на профилактиката

Салчев съобщи по време на чуването, че ще работи за повишение успеваемостта на профилактиката и изключително на стратегиите в региона детското и майчино опазване на здравето. По думите му по-тревожно от това, че едвам 11% от бюджета на НЗОК се дава за първична помощ е, фактът, че на национално равнище се заделят 0.3% за профилактика.

Смятам, че тук би трябвало да се акцентира на това, че НЗОК като социална институция извършва публични функционалности и би трябвало да бъдат ориентирани там старания и средства, счита той. Салчев въпреки всичко направи уточнението, че това не зависи единствено от него и е нужна съгласуваност с институциите и законодателя. По думите му болничната помощ е достигнала своят потенциал сега, дори в отчетите на Европейска комисия и Световната банка се регистрира, че имаме един от най високите достъпи до болнична здравна помощ в Европа.

Намаляване на доплащането
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР