Намаляваме заплатите на експерти в Българската банка за развитие пет

...
Намаляваме заплатите на експерти в Българската банка за развитие пет
Коментари Харесай

Сметната палата влиза в „гордостта на Киро“- ББР, намаляват заплатите на надзора от 10 000 на 2 000 лв.


„ Намаляваме заплатите на специалисти в Българската банка за развиване пет пъти – от 10 хиляди на 2 хиляди лева – пет пъти, тъй като Българската банка за развиване не работи добре и не се ръководи дейно “. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в изявление за „ Още от деня “ по Българска национална телевизия довечера, като добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, само че с този ход министерството като принципал насочва ясно обръщение, че желае по-добри резултати и по-добър надзор.

„ За цялата календарна 2022 година заложената цел на банката са заеми в размер на 342 млн. лева за компаниите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едвам 60 млн. лева Към момента осъществяването е доста едва и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и понижаваме заплатите им “, добави Пулев.

Той заяви, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. „ Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откогато ББР е основана ”, означи министърът и акцентира, че рекомендациите на този одит би трябвало да се изпълнят от идващия министър на нововъведенията – принципал на банката.

Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната подготвеност и визия, с цел да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подкрепят по-целенасочено микро-, дребните и междинни предприятия, които са гръбнакът на стопанската система “, сподели министърът.

Той разгласи, че изрично няма да се трансформира лимитът от 5 млн. лева за разпределяне на заем. В момента междинната сума за разпределяне на заем е 350 000 лева, разясни той и сподели, че би трябвало да се разшири продуктовият портфейл на банката.

По думите му, Министерството на нововъведенията и растежа създава две ограничения, с които да се усъвършенства работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР взе участие като съкредитор по огромни експозиции, само че единствено и само при изискване, че те се ръководят от друга огромна интернационална институция, която да бъде водеща и с безспорна известност. Втората мярка е да се насочат част от заемите през обществените пазари, в това число Фондовата борса.

„ На тези пазари цялата информация и документи по заемите, облигациите, договорите ще бъдат обществени. Ние сме за чисти и транспарантни процеси. Не желаеме тези контракти да бъдат заключени някъде в някое чекмедже или списък, а да са забележими и обществено налични “, добави министърът концепцията на МИР за ориентиране на част от заемите на ББР към Фондовата борса.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР