Намалява популярността на управляващите. Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова

...
Намалява популярността на управляващите. Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Медиана: 29% искат предсрочни избори, 37% - довършване на мандата

Намалява известността на ръководещите. Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова прави изключение в тази наклонност. Това гласи публично изследване на социолозите от Медиана, извършено през септември 2018 година

Понижен е рейтингът на премиера Бойко Борисов. За месец известността му е намаляла с 6 %. След него с намален рейтинг са Волен Сидеров (- 5 %), Томислав Дончев (- 5 %), Цветан Цветанов (-3 %).
Социолозите регистрират спад и в общата оценка на работата на кабинета ( " Среден " - 3.29).

За последните три месеца българите, които смятат, че е добре държавното управление да изкара цялостен мандат, са намалели с близо 10 %. За последния месец техният брой е намалял с 6 %.

Само 8% е разликата сред тези, които желаят цялостен мандат за държавното управление (37 %) и последователите на предварителни избори - (29 %). Преди три месеца разликата е била 20 %.

Увеличава се скептицизмът във връзка с непосредственото бъдеще. Вероятно, въздействие оказват и упованията за повишаване на енергоносителите в зимния интервал, изясняват социолозите.

Наблюдателите регистрират фрапантно разбъркване на електоралните настройки. ГЕРБ губи 1% от електоралната си поддръжка, само че към момента води пред Българска социалистическа партия с 3,5 %.

Кризата във властта от последния месец (включително и размяната на реплики сред Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е блъснала Обединените патриоти. Те са изгубили над 3 % от електоралния си капацитет в границите на месец.

Симпатизантите на партия " Воля " към този момент са под 2 %. В същото време две политически обединения набират скорост над психическата граница от 2 % - " Демократична България " и " АБВ ".

Движение за права и свободи се утвърждава като трета политическа мощ. От Медиана не виждат съществено въздействие на ДОСТ на Лютви Местан измежду този електорат.

Според социолозите, тази картина на относителна политическа непоклатимост би могла да е прекомерно лъжлива.

Над 55% от гласоподавателите са декларирали, че е допустимо да гласоподават за към момента хипотетичните партии на шоумена Слави Трифонов и на сегашния президент Румен Радев.

Социолозите се застраховат, че тези гласоподаватели са непредвидими. Твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата сега картина, не почиват на познаването на обществено-политическите настройки в обществото, признават от Медиана.

Проучването е направено сред 1 и 8 септември 2018 година измежду 1006 пълнолетни жители. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР