Намалява броят на сериозните нарушения на капитани на кораби по

...
Намалява броят на сериозните нарушения на капитани на кораби по
Коментари Харесай

Намалява броят на сериозните нарушения на капитани на кораби по Дунав

Намалява броят на сериозните нарушавания на капитани на кораби по река Дунав. Това разяснява шефът на дирекция "Речен надзор-Русе " към организация "Морска администрация " капитан Иван Жеков.
По думите му аргументите са реализираният по-голям надзор по реката, както и позитивна смяна в отношението на капитаните и корабособствениците към заложените правила.

Жеков съобщи, че през 2018 година са били формирани 18 акта за нарушавания, а от началото на тази година наложените наказания са две. Сред санкционираните има българи, румънци и украинци.
Основно нарушаванията били свързани с нередовни документи и с изминал период на свидетелства за дееспособност. Един е казусът за замърсяване на река Дунав при несъзнателно изпускане на трюмни води. Друго нарушаване е за липса на задоволително избавителни средства на плавателния съд - да вземем за пример, избавителни жилетки.

Съставен е и акт за приложимост на алкохол. Случаят е от юни предходната година. Инспекторите ревизирали български моряк, като дрегерът отчел над допустимите при речното мореплаване 0,8 промила. Мъжът отказал да даде кръвна проба. Наложена му е глоба в размер на 200 лв., лишен е и за шест месеца да извършва тази служба.

Жеков разяснява, че сходни нарушавания са изключителна необичайност. Преди две-три години инспекторите засекли четирима украинци - капитан, помощник-капитан и двама моряци, които били използвали алкохол, като дрегерът отчел доста над допустимите стойности. До инспекцията се стигнало, откакто те направили нарушаване при акостиране на плавателния съд.

По думите на Жеков за по-безпроблемно мореплаване при ниски води способства новата техника на изпълнителната организация "Проучване и поддържане на река Дунав ". С нея към този момент се дефинира по-добър фарватер /плавателен път/.
Жеков уточни, че през предходната година не е имало издадени актове на водачи на кораби за прекосяване през образували се от ниското равнище на реката сериозни сектори с по-голямо прегазване от позволеното.

Той уточни, че са били регистрирани 58 засядания на плавателни съдове в плитчините, само че повода за тях била неумелост или непознаване на съответния сектор от страна на капитана, а не умишлени дейности. Отделно, корабите били отвън фарватера и не затруднявали корабоплаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР