Намалява броят на кърмещите жени в България. Данните показват, че

...
Намалява броят на кърмещите жени в България. Данните показват, че
Коментари Харесай

Добра инициатива или поредната глупост? Ще насърчават майките да заголват гръд по молове и градинки, за да кърмят рожбите си

Намалява броят на кърмещите дами в България. Данните демонстрират, че все по-малко новородени у нас се хранят единствено с майчино мляко, каквато е рекомендацията на Световната здравна организация. Преди година и 5 месеца Ирина става майка за трети път. Оттогава до момента не е серпантина да кърми сина си Калоян, написа Нова телевизия.
„ Кърменето е единственото нещо, което утолява жаждата, глада, носи им сигурност, любов и утеха”, на мнение е Ирина.

Ирина е измежду дребното българки, които се стремят да съблюдават рекомендацията кърменето да продължи най-малко до втората годинка на детето. Хранила е Калоян единствено с майчино мляко през първите шест месеца, което също е рядко срещано.

„ В международен мащаб едвам 40% от новородените бебета се хранят единствено с майчино мляко. Статистиката демонстрира, че в България този % е извънредно невисок - той е под 5%”, изяснява доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Специалистите са безапелационни, че кърмата дава най-хубавия старт в живота на най-малките. Затова и през идващите 7 дни доста страни ще вземат участие в самодейността " Световна седмица на кърменето ".

„ Искаме да промотираме това майките да кърмят децата си. Искаме майките да се усещат спокойни да кърмят децата си там, където имат нужда”, изяснява Жаклин Цочева от УНИЦЕФ България.

За това прикани и най-малка щерка на президента на Киргизстан - Алия Шагиева. Тя разгласява своя фотография, направена до момента в който кърми бебето си и написа: " Ще кърмя детето си когато и където то има потребност да бъде кърмено ". Впоследствие тя смъкна фотографията поради обвинявания в аморално държание.

Негативни мнения е чувала и Ирина, която в никакъв случай не лишава сина си от храна, без значение къде се намира.

Дългосрочната цел на държавни инстутиции и неправителствени организации е да се насърчи кърменето на публични места. Сред тях са библиотеки, галерии, заведения за хранене и търговски обекти.

В детски музей да вземем за пример има специфични стикери върху пода с надпис " Отивам да кърмя ". Те водят към стаята за повиване, където майките на мира могат да се погрижат за своите бебета. Могат обаче и да не се възползват от тази екстра и да нахранят бебето си в друго кътче на музея, където биха се чувствали удобно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР