Наложително е да се помисли и за въглищните централи, които

...
Наложително е да се помисли и за въглищните централи, които
Коментари Харесай

Топлофикация - Перник настоява за държавни компенсации за въглищните централи


Наложително е да се намерения и за въглищните централи, които употребяват природен газ като спомагателно гориво, сигнализира изпълнителният шеф на " Топлофикация - Перник " Чавдар Стойнев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му пернишката Топлоелектрическа централа " Република " употребява природен газ единствено за разпалване на котлите. Поради обстоятелството, че газът не е главно гориво, " Топлофикация - Перник " не получава до момента обезщетения за цената на суровината.

Необходимо е и въглищните централи да бъдат подкрепени, прикани Стойнев. Той напомни, че топлофикационните сдружения - въглищни или газови, са значим фактор за енергийния баланс като производители на топлинна и електрическа сила. Стойнев е уверен, че изключването им от семействата като опция за отопление ще повлече след себе си редица проблеми, които ще задълбочат и без друго тежката енергийна и икономическа рецесия.

Електропреносната система на Перник няма да издържи отопление единствено на електрическа сила, предизвести топлофикационният шеф. Според него затапването на радиаторите с оглед спестовност и прекосяване към субсидираната електрическа сила за крайните консуматори ще докара до режим на тока. 

Съществува действителна заплаха газовите топлофикации да спрат заплащанията за природен газ, защото няма да имат финансова опция да ги погасяват, счита Стойнев. По думите му, в случай че не се изготви обезщетителна стратегия, евентуално предстоят банкрути.

" В Перник може да е светнала първата крушка, само че може и тук първо да угасне. Ограниченията от предходния сезон ще ни се сторят оскъдни през идния без национална тактика “, споделя още изпълнителният шеф на " Топлофикация - Перник ".

Асоциацията на топлофикационните сдружения в България към този момент е поискала нови държавни обезщетения поради високите цени на природния газ. Според специалисти е нужна и промяна в новата регулаторна рамка, тъй като тя към този момент не отразява действителните цени на пазара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР